Nyáron jéghidegen, télen jó fűszeresen. A konyhám igazi alapdarabja ez a recept és biztos vagyok benne, hogy a tiédnek is könnyen az lehet. Szeretem benne, hogy sosem kell kétszer ugyanolyanra csiálni, mégis mindig ugyanolyan finom. Úgy értem ezt, hogy az receptet rengeteg irányba lehet elvinni.
Kezdve ott, hogy készülhet megsütött céklából. Azt a megsütött céklát lehet előtte balzsamecettel, fűszerekkel (római kömény, édesgyökér, csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, koriandermag, szárított rózsa) meglocsolni. A sütésnél lehet hozzáadni fanyar gyümölcsöt (almát, meggyet, gránátalmát, narancsot vagy narancshéjat). Kevés kávéval megszórva is isteni, nagyon jól passzol a céklához, de ez már a haladó szint. Na és akkor krémesíthető a végén íróval, tejföllel, tejszínnel. Tálalható friss retekkel, zölfűszerekkel (kaporral, metélőhagymával, tárkonnyal), főtt tojással. Nyáron hidegen uborkával. És még nagyon hosszan tudom sorolni, tényleg. A lényeg, hogy legyél bátor, merj kísérletezni az újsonságokkal és találd meg a kedvenced.
Ez a lenti leírás az egyik legegyszerűbb, és legszerethetőbb verziója. Karácsonykor is bátran menüre tűzheted, mert nem megosztó, mégis különleges.