Pink céklaleves

írta Kárai Dávid

Nyáron jéghidegen, télen jó fűszeresen. A konyhám igazi alapdarabja ez a recept és biztos vagyok benne, hogy a tiédnek is könnyen az lehet. Szeretem benne, hogy sosem kell kétszer ugyanolyanra csiálni, mégis mindig ugyanolyan finom. Úgy értem ezt, hogy az receptet rengeteg irányba lehet elvinni.

Kezdve ott, hogy készülhet megsütött céklából. Azt a megsütött céklát lehet előtte balzsamecettel, fűszerekkel (római kömény, édesgyökér, csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, koriandermag, szárított rózsa) meglocsolni. A sütésnél lehet hozzáadni fanyar gyümölcsöt (almát, meggyet, gránátalmát, narancsot vagy narancshéjat). Kevés kávéval megszórva is isteni, nagyon jól passzol a céklához, de ez már a haladó szint. Na és akkor krémesíthető a végén íróval, tejföllel, tejszínnel. Tálalható friss retekkel, zölfűszerekkel (kaporral, metélőhagymával, tárkonnyal), főtt tojással. Nyáron hidegen uborkával. És még nagyon hosszan tudom sorolni, tényleg. A lényeg, hogy legyél bátor, merj kísérletezni az újsonságokkal és találd meg a kedvenced.

Ez a lenti leírás az egyik legegyszerűbb, és legszerethetőbb verziója. Karácsonykor is bátran menüre tűzheted, mert nem megosztó, mégis különleges.

Nyáron jéghidegen, télen jó fűszeresen. A konyhám igazi alapdarabja ez a recept és biztos vagyok benne, hogy a tiédnek is könnyen az… Receptek Pink céklaleves European Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A leveshez:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 60 dkg cékla
  • 1 csapot evőkanál nádcukor
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 1,2 liter víz
  • 2,5 dl író
  • 1 evőkanál citromlé

A tálaláshoz:

  • 4 db hónapos retek
  • 4 teáskanál tejföl
  • friss kapor

ELKÉSZÍTÉS

Az olajat egy edényben hevítsd fel, majd pirítsd meg rajta a felkockázott hagymát. 4-5 perc után, ha már kezd összeesni, add hozzá a kockára vágott céklát és pirítsd együtt őket újabb 5 percig. Add hozzá a cukrot, nagy lángon egy-két percig pirítsd, hogy kissé karamellizálódni tudjon. Mehet rá a só és a bors, majd az egészet öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi. 

Addig főzd, amíg a cékla teljesen meg nem puhul. Ezután az egészet botmixerrel vagy robotgépben dolgozd simára. Öntsd hozzá az írót, keverd el benne és kóstold meg. Annyi citromlevet adj hozzá, hogy kellemesen savanykás legyen.

Tálalhatod forrón de hidegen is isteni. Miután tányérba szedted, óvatosan pakold meg a tetejét vékonyra vágott retekkel, felaprított kaporral és kanalazz rá kevés tejfölt is.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...