#reklám

Kevés olyan izgulós pillanat van az életben, mint amikor felvágod a húsvéti sonkát, nem? Mert végre kiderül, hogy sikerült-e szép, húsos darabot választani a hentesnél, vagy mellényúltunk és belül jó zsíros részekkel tarkított. Aztán vagy jön a megkönnyebbülés vagy a bosszankodás, de a vége így is, úgy is az lesz, hogy elfogy mind egy szálig.
A másik, amin lehet még parázni, az az, hogy elég puha lesz? Nos, erre van ám egy egyszerű számítás, mert forrástól számítva, kilónként legalább egy órát érdemes főzni a húsvéti sonkát. Tehát, ha 1,2 kilós sonkával dolgozol, akkor 1,2×60 azaz 72 perc kell, hogy puha legyen a sonkád.

A hagyományos füstölésű sonkákat érdemes egy éjszakára hideg vízbe áztatni, nehogy túl sós legyen. A legbiztosabb, hogy megkérdezzük az árust, akinél vesszük, mit javasol, hiszen ő ismeri legjobban a sonkát és biztos segít abban, szükséges-e az áztatás.
Én viszont néhány éve már nem csak simán megfőzöm, hanem felturbózom kicsit az ízeket. A főzővízhez adok sört, fűszereket és hagymát, de az igazi trükk, az a máz, amit a sütőben rápirítok. Ez az édeskés, pikáns máz, ami aztán egybeolvad a sonkával elképesztően feldobja. Nincs vele sokkal több munka, a főzés utána csak 15-20 percre kell bedobni a forró sütőbe és kész. Ha kedvet kaptatok hozzá, akkor főzzétek meg bátran, nem lehet elrontani.

A klasszikushoz hasonlóan, a fenti, sörös főzővizet is vétek kiönteni, mert nagyon jól használható hüvelyesek főzéséhez, főzelékekhez, levesekhez. Egy következő írásban, ehhez is hozok majd recepteket.