Nem múlhat el nyár házi, strandos lángos nélkül, igaz nem úgy terveztem, hogy az év egyik legmelegebb napján veszem elő ezt a projektet, dehát így alakult. Én mindig ezt a burgonyás változatot sütöm, mert így kívül ropogós, belül viszont puha marad.
Ennek az élesztős tésztának is jót tesz a hűtős kelesztés, szóval akár előző este begyúrhatod, majd másnap, sütés előtt vedd ki a hűtőből. Formázd meg a bucikat belőle és hagyd ilyenkor picit tovább, 25-30 percet elkeni, hogy szép levegősek legyenek. Utána könnyen tudod nyújtani.
A titok amit a sütéshez nemrégiben tanultam az az, hogy a forró olajba tett lángost le kell nyomni egy lapáttal, hogy mindenhol érje a forróság, így lesz igazán szép a tészta állaga. Utána már csak pár perc lecsepegetetés és lehet pakolni rá a feltéteket.
Én most egy konfitált fokhagymás tejfölt csináltam, ami szintén gyerekjáték: fogsz egy nagy adag fokhagymát, szépen megpucolod, majd edénybe teszed és annyi olajjal felöntöd, ami ellepi. A lehető legkisebb fokozaton főzöd vagy 45-50 percet, amíg szép, halványbarna nem lesz. Ez azt jelenti, hogy édeskés, karamelles ízekké transzformáltad a tolakodó hagymát, szóval szűrőlapáttal ki is veheted és keverheted hozzá a tejfölhöz. A másik amit készítettem hozzá, az egy zöldfűszeres körözött (amibe egyébként szintén mehet a konfitált fokhagymából).
A lángosokat a tejföllel vagy a körözöttel megkenve, sajttal megszórva és jó hideg sörrel még frissen edd meg, úgy a legfinomabb!
A bejegyzést a 1664 Blanc támogatta.