Strandos lángos

írta Kárai Dávid

Nem múlhat el nyár házi, strandos lángos nélkül, igaz nem úgy terveztem, hogy az év egyik legmelegebb napján veszem elő ezt a projektet, dehát így alakult. Én mindig ezt a burgonyás változatot sütöm, mert így kívül ropogós, belül viszont puha marad.

Ennek az élesztős tésztának is jót tesz a hűtős kelesztés, szóval akár előző este begyúrhatod, majd másnap, sütés előtt vedd ki a hűtőből. Formázd meg a bucikat belőle és hagyd ilyenkor picit tovább, 25-30 percet elkeni, hogy szép levegősek legyenek. Utána könnyen tudod nyújtani.

A titok amit a sütéshez nemrégiben tanultam az az, hogy a forró olajba tett lángost le kell nyomni egy lapáttal, hogy mindenhol érje a forróság, így lesz igazán szép a tészta állaga. Utána már csak pár perc lecsepegetetés és lehet pakolni rá a feltéteket.

Én most egy konfitált fokhagymás tejfölt csináltam, ami szintén gyerekjáték: fogsz egy nagy adag fokhagymát, szépen megpucolod, majd edénybe teszed és annyi olajjal felöntöd, ami ellepi. A lehető legkisebb fokozaton főzöd vagy 45-50 percet, amíg szép, halványbarna nem lesz. Ez azt jelenti, hogy édeskés, karamelles ízekké transzformáltad a tolakodó hagymát, szóval szűrőlapáttal ki is veheted és keverheted hozzá a tejfölhöz. A másik amit készítettem hozzá, az egy zöldfűszeres körözött (amibe egyébként szintén mehet a konfitált fokhagymából).

A lángosokat a tejföllel vagy a körözöttel megkenve, sajttal megszórva és jó hideg sörrel még frissen edd meg, úgy a legfinomabb!

A bejegyzést a 1664 Blanc támogatta.

Strandos lángos

Nem múlhat el nyár házi, strandos lángos nélkül, igaz nem úgy terveztem, hogy az év egyik legmelegebb napján veszem elő ezt a… Receptek Strandos lángos European Nyomtatás
Adag: 6 közepes db Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 g élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 teáskanál só
  • 25 dkg főtt burgonya

A sütéshez:

  • 5 dl olaj

A körözötthöz:

  • 12,5 dkg juhtúró
  • 6 dkg puha vaj
  • 1 csipet őrölt kömény
  • bors
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csokor friss zöldfűszer (snidling, kapor, petrezselyem vegyesen)
  • 1 löttyintésnyi sör

A konfitált fokhagymához:

  • 2 fej fokhagyma
  • 3 dl olaj

Extra feltét:

  • tejföl
  • sajt

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet, az élesztőt, a tejet és a sót öntsd keverőtálba. Add hozzá az áttört, főtt burgonyát és gyúrj belőle tésztát. Kicsit ragadós lesz, ezért vékonyan, olajjal kenj ki egy edényt és ebben letakarva kelesztd egy órán át vagy amíg a duplájára nem nő.

Ezután a tésztát osztd 6 részre, majd formázz belőlük gombócokat és tedd őket olajjal kikent tepsire. Újabb 20 perc pihentetés után formázd meg a lángosokat és forró olajban mindkét oldalukat süsd aranybarnára.

A konfitált fokhagymához tisztítsd meg a hagymagerezdeket, majd tedd őket egy edénybe, öntsd fel annyi olajjal, ami egy ujjnyira ellepi és a legalacsonyabb lángon főzd egy órát vagy amíg halványbarna színe nem lesz. Ekkor szűrőlapáttal vedd ki, keverd el a tejföllel és késes aprítóban dolgozd simára.

A lángosokat a tejföllel megkenve, sajttal megszórva és jó hideg sörrel még frissen edd meg!

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...