Sütőtökös hajdinagranola

írta Kárai Dávid

reklám

Szerintem az utóbbi időben sokaknak átrendeződtek a reggelek. Nincs minden nap az a nagy rohanás, és a home office előnye, hogy talán jut idő leülni az asztalhoz is. Teljesen más lesz a napkezdés, hogy nyugiban és szépen indítod. És nem kell ám itt nagy dolgokra gondolni meg óriás főzésekre. Nálunk például mindig van a polcon egy adag granola, most éppen ez a sütőtökös-hajdinás verzió. Előre összeállíthatod nagy mennyiségben, aztán hetekig is simán eláll és ugyanolyan ropogós marad (és felhívnám a figyelmet, hogy karácsonyi gasztroajándéknak is szuper). Reggel csak lekapod, friss gyümölccsel, joghurttal és zsírszegény túróval megspékelve már kész is egy komplett reggeli. 

A házi készítésű granolában az a jó, hogy te tudod szabályozni, mi kerüljön bele és mennyire legyen édes. Előbbi azért szuper, mert csomó ízkombinációt kipróbálhatsz, akár úgy is, hogy csinálsz egy semleges, alap verziót és ezt mindig feldobod más-más aszalt gyümölccsel, olajos magvakkal vagy épp fűszerekkel. Az pedig, ha nem édesíted túl, azért szerencsés, mert így nem csak reggelihez, de levesekhez feltétnek vagy salátára szórva ropogós textúrának is felhasználhatod.

Mi ma felpattintottuk mellé ezt a MUST HAVE névre keresztelt szűretlen szőlőlevet, a Kristinus újdonságát. Nagyon gyümölcsös, 100% bio merlot szőlő és annyira itatja magát, hogy egy pohárnál nem bírsz leállni vele, tényleg! Jó szívvel ajánlom, próbáljátok ki. Bónusz tipp: bátran főzzetek belőle fűszeres, alkoholmentes forralt bort is, isteni lesz vele!

Sütőtökös hajdinagranola

reklám Szerintem az utóbbi időben sokaknak átrendeződtek a reggelek. Nincs minden nap az a nagy rohanás, és a home office előnye, hogy… Receptek Sütőtökös hajdinagranola European Nyomtatás
Adag: 10 adag Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 10 dkg natúr hajdina (azaz nem pörkölt változat)
  • 10 dkg sült sütőtök
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 nagy csipet só
  • 15 dkg olajos mag vegyesen (fenyőmag, napraforgómag, tökmag, dió)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 dkg aszalt gyümölcs (kandírozott gyömbér és goji bogyó)

ELKÉSZÍTÉS

1. A hajdinát egy éjszakára áztasd vízbe. Annyit önts rá, ami bőven ellepi, mert sokat magába szív majd. Másnap szűrd le és hagyd alaposan lecsepegni.

3. A sült sütőtök húsát kapard ki, botmixerrel turmixold össze, majd add hozzá a mézet, az olajat és egy nagy csipet sót, majd az egészet jó alaposan kavard össze. (Ezen a ponton ha szeretnénk, adhatunk hozzá más fűszereket is: fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, gyömbért).

3. A lecsepegtetett hajdinát keverd el az olajos magvakkal és öntsd rá a sütőtökös pürét, valamint add hozzá a reszelt narancshéjat is. Kever őket össze, majd egy sütőpapírral bélelt nagy tepsin egy rétegben terítsd szét. 170 fokos sütőben 35-40 percig kell pirítanod, közben tízpercenként óvatosan azért keverd át, hogy mindenhol egyenletesen megpirulhasson. Legyél résen, mert a végén már nagyon gyorsan színt kap és könnyen túlsütheted. Amint kész, vedd ki és hagyd tepsin kihűlni és csak utána pakold jól zárható üvegbe. Kamrapolcon egy hónapig eláll.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...