Tarte flambée – a francia kenyérlángos

írta Kárai Dávid

Mondhatnánk azt, hogy a tarte flambée a mi töki pomposunk francia unokatestvére, mert bár hasonlóságok vannak, azért mégis más az élmény, kezdve a tésztával. A tart flambée egy sokkal vékonyabb, ropogósabb kenyérféle, amibe eredetileg még élesztő sem szükséges ahhoz, hogy könnyű és levegős legyen a tészta.

Aztán ott vannak a feltétek, ahol a puritán vonalat érdemes követni, azaz kevés, de jó minőségű hozzávalóval dolgozni. Tejföl, gomolya, szalonna, hagyma. Maximum még egy-két fűszer mehet rá, mondjuk fekete bors és szerecsendió. A sütésnél a lehető legnagyobb hőfokra kell csavarni a sütőt, ezzel imitálva az eredeti fakemencét. Ennek köszönhetően aztán gyorsan el is készül, 10-12 perc elég neki.

Visszatérve még egy szóra a tésztára: én a kettős pihentetős, élesztőmentes változatot követtem. Azaz van egy autolízisnek nevezett fázis, amikor csak a liszt és a víz kerül összedolgozásra, így van ideje a lisztnek minden nedvességet jól magába szívnia, ezután kerül csak bele a só és az olaj, így ropogósabb, levegősebb lesz a tészta. Érdemes azt a plusz húsz percet rááldozni. Utána már egy egy jó hideg sört kell mellé felpattintani és türelmesen kivárni, hogy kézbe foghatóra hűljön a lepény.

A bejegyzést a 1664 Blanc támogatta.

Tarte flamée

Mondhatnánk azt, hogy a tarte flambée a mi töki pomposunk francia unokatestvére, mert bár hasonlóságok vannak, azért mégis más az élmény, kezdve… Receptek Tarte flambée – a francia kenyérlángos European Nyomtatás
Adag: 4 adag Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1,75 dl víz
  • 5 g só
  • 25 ml olaj

A feltéthez:

  • 12 dkg tejföl
  • 20 dkg natúr gomolya sajt
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • bors, szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet és a vizet öntsd egy keverőtálba. 2-3 perc alatt dolgozd össze, majd hagy állni 20 percet. Ezután add hozzá a sót és az olajat, majd 10-12 perc alatt dolgozd bele a tésztába. Akkor lesz jó, ha picit ragadós, de rugalmas és szép sima tésztát kapsz. Ha kész, letakarva hagyd állni egy órát.

Ezután egy 32x22 centis tepsit bélelj ki sütőpapírral, a tésztát nyújtsd ki, majd tedd a tepsire. Kendd meg a tetejét tejföllel, morzsold rá a sajtot. A szalonnát közepes lángon kezdd el pirítani, majd amikor már elkezdett kisülni a zsírja, add hozzá a félkarikára vágott vöröshagymát és párold üvegesre. Kanalazd rá a hagymás-szalonnás keveréket a lepényre, majd 250 fokos, előmelegített sütőben (vagy a sütő legmagasabb fokozatán) süsd 10-12 percig.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...