Hideg uborkaleves

írta Kárai Dávid

Azt szeretem ebben a hideg levesben, hogy bár marha egyszerű elkészíteni, mégis tartogat izgalmakat és nem egy összeturmixolt, joghurtos uborkapép. Egyrészt a leveset egy fűszeres, hagymás alappal kell indítani, ettől lesz majd teste és karaktere az egésznek. Másrészt a levesbetét benne egy gyors, marinált uborka, ami pont annyi idő alatt érek össze a hűtőben, amíg az uborkaleves meg jéghidegre hűl. Én pirítottam rá kapribogyót is, de nem tehetek róla, azt hiszem ez az idei kattanásom, a maga mustáros-sós ízével. Aki nem lenne kaporrajongó, az pedig tépjen egy adag friss tárkonyt bele.

A recept eredetije innen.

Hideg uborkaleves

Azt szeretem ebben a hideg levesben, hogy bár marha egyszerű elkészíteni, mégis tartogat izgalmakat és nem egy összeturmixolt, joghurtos uborkapép. Egyrészt a… Receptek Hideg uborkaleves European Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A marinált uborkához:

  • 20 dkg uborka apró kockákra vágva
  • 75 ml almaecet
  • 3 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 nagy csipet só
  • 1/2 csomag kapor
  • 1/2 csomag petrezselyem
  • 3 evőkanál kapribogyó
  • 2 evőkanál olaj

A leveshez:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 csipet fahéj
  • chili ízlés szerint
  • 30 dkg uborka
  • 2,5 dl kecskejoghurt (vagy kefír vagy író)
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉS

A marinált uborkákhoz az uborkákat mosd meg, majd vágd fel apró kockákra. Az ecetet, a cukrot és a vizet egy kisebb lábosban forrald össze, adj hozzá egy nagy csipet sót, majd hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Az uborkákat tedd át egy kisebb befőttes üvegbe, öntsd rá a páclevest és tedd be hűtőbe legalább egy órára, de akár egy nappal korábbal is elkészítheted.

A leveshez az olajat egy kisebb serpenyőben hevítsd fel, majd tedd bele a félkarikára vágott hagymát és párolt üvegesre. Ha ez megvan, mehet hozzá a római kömény, a szegfűbors, a fahéj és a chili. Pirítsd egy-két percig, majd húzd le a tűzről.

A leveshez való uborkákat vágd nagyobb darabokra és tedd turmixgépbe. Kanalazd rá a megpárolt, fűszeres hagymát, öntsd rá az írót, sózd-borsozd és turmixold össze.

A levest tedd be legalább egy órára a hűtőbe, hogy jó hideg legyen.

Tálalás előtt a kapribogyót kevés olívaolajon pirítsd meg. A marinált uborkát szűrd le, kever össze az aprított zöldfűszerekkkel és a pirított kapribogyóval. A levest szedd tányérokba és szórd meg a tetejét a levesbetéttel.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...