Máglyarakás eltonthatatlan tojáshabbal

írta Kárai Dávid

Máglyarakásnál az egyetlen kihívást a tojáshab jelenti: ne essen össze, ne égjen meg és ne is áztassa el később a kalácsot. Úgy csinálhatsz tökéletes habréteget rá, ha a tojásfehérjét vízgőz felett összemelegíted a cukorral és ezután, még langyosan vered habbá. Így nem tudod a habot túlverni, de biztosan felolvad benne minden cukor és nem fog szétfolyni sütés után sem és nem is esik össze. Ha rákóczi túróst csinálsz, akkor is ezt a módszert ajánlom.

A habbal ráadásul már sütni sem kell, csak 100 fokon “rászárítani”, amíg megkeményedik. Persze ha szeretnéd rápörkölhetsz a végén (grillfokozaton vagy szakácsfáklyával), de legyél óvatos, mert nagyon nagyon gyorsan megbarnul!

Kifliből is készítheted, de kaláccsal még finomabb! Hivatalosan baracklekvár kerül a tetejére, de nálam éppen nagymamám ribizlilekvárja volt nyitva, úgyhogy ehhez kentem meg.

Máglyarakásnál az egyetlen kihívást a tojáshab jelenti: ne essen össze, ne égjen meg és ne is áztassa el később a kalácsot. Úgy… Receptek Máglyarakás eltonthatatlan tojáshabbal magyar Nyomtatás
Adag: 18x24 centis sütőforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A kalácsréteghez:

  • 45 dkg szikkadt kalács nagyobb kockára vágva
  • 5 dkg kandírozott narancs (vagy mazsola)
  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat

Az almatöltelékhez:

  • 1 kg alma meghámozva és felkockázva
  • 50 g cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek keményítő
  • fél citrom leve
  • 1 evőkanál vaj

Az összeállításhoz

  • 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 4 evőkanál lekvár

A tojáshabhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor

ELKÉSZÍTÉS

1. A kalácsot és a kandírozott narancsot tedd egy nagyobb keverőtálba. A tejet langyosítsd meg, közben a tojások sárgáját, a cukrot és a vaníliakivonatot keverd simára. Amikor a tej elkezd gőzölögni, folyamatos keverés mellett add a cukrot tojásokhoz és keverd simára, majd az egészet öntsd rá a kalácsra, forgasd össze és hagy állni.

2. Az almatöltelékhez minden hozzávalót alaposan keverjük össze, majd egy evőkanál vajat olvassz meg egy nagyobb serpenyőben. Add hozzá az almát, alaposan keverd át és amint elkezd gőzölögni, fedd le majd, nagyon alacsony lángon párod 20 percig. Közben rendszeresen kavard át.

3. Egy 18x24 centis sütőformát alaposan vajazz ki, majd fektesd az aljára a kalács felét. Nyomkodd le és szórd rá a darált diót, majd mehet rá az almás töltelék (a levével együtt). Végül fedd be a maradék kaláccsal és a tetejét kendd meg lekvárral. 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt süsd meg.

5. Közben a tojásfehérjét a cukorral együtt tedd hőálló tálba, majd egy kisebb edényben forralj vizet és vízgőz felett melegítsd a tojásfehérjét 50 fokig. Ha nincs hőmérőd, akkor ez nagyjából tíz percet jelent, a lényeg, hogy elolvadjon benne az összes cukor. Melegítés közben időnként keverd át. Ha elérte a kellő hőfokot, akkor a tojásfehérjét öntsd át egy másik tálba és robotgéppel verd kemény habbá, egészen addig amíg szobahőmérsékletű nem lesz.

5. Ha megsült az kalácsos-almás alap, akkor vedd ki a sütőből, hagyd 10 percet hűlni és közben állítsd át a sütőt 100 fokra. A tojás kendd el a sütemény tetején (vagy habzsákból nyomd rá), és tedd vissza a 100 fokos sütőbe 30 percre. Ezalatt a tojáshab rászilárdul, megszárad, de nem fog megbarnulni. Ha szeretnéd a tetejét megpirítani, akkor egy-két percre kapcsold be a grillfokozatot, esetleg tedd be magasabb hőfokra vagy szakácsfáklyával pörköld meg.

6. Miután elkészült, érdemes várni, hogy langyosra hűljön és csak ezután szeletelni és tálalni.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...