Túrós-áfonyás ökörszem

írta Kárai Dávid

Igazi retró péksütemény, áfonyalekvárral és pár szem gyümölccsel feldobva. A tésztának egyetlen trükkje van, hogy az élesztő felfuttatásához jót tesz egy csapott evőkanál liszt a tetejére. Ebbe szépen bele tud kapaszkodni és csodásan életre kel. Ezután már csak mindent össze kell önteni egy keverőtálba és jól kidagasztani. Legalább 10-15 percig érdemes dolgozni a tésztát ahhoz, hogy foszlós és puha legyen a végeredmény.

Miután a tészta összeállt és megkelesztettük, nem túl vékonyra, úgy másfél centi vastagságúra kell kinyújtani. Ezután egy nagy, tízcentis kiszúróformával kiszaggatni a péksütiket. Ebből a mennyiségből 8-10 darab lesz. A kiszaggatott korongokba kell aztán ügyesen mélyedést készítenünk, ahova belekerül a lekvár és a kikevert túrós töltelék. A túróba én vaníliakivonatot és friss, reszelt citromhéjat is tettem, de mehet bele áztatott mazsola vagy reszelt gyömbér is.

Langyosan, frissen sütve a legfinomabb, de jól zárható zacskóban egy-két napig puha marad, sőt, jól bírja a fagyasztást is! A kihűlt ökörszemeket dobd be a fagyasztóba, ahonnan bármikor a forró sütőbe dobva ott az asztalon a friss péksüti.

Áfonyás ökörszem

Igazi retró péksütemény, áfonyalekvárral és pár szem gyümölccsel feldobva. A tésztának egyetlen trükkje van, hogy az élesztő felfuttatásához jót tesz egy csapott… Receptek Túrós-áfonyás ökörszem magyar Nyomtatás
Adag: 8-10 db Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 50 dkg finomliszt
  • ½ teáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg puha vaj

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró, szitán átpasszírozva
  • 4 dkg kristálycukor
  • ½ citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál vínaliakivonat
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl áfonyalekvár
  • 5 dkg áfonya

A tetejére:

  • 1 tojás

ELKÉSZÍTÉS

A tejet egy kisebb edényben meglangyosítjuk, kb. 40 fokosnak kell lennie. Hozzákeverjük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tetejére szórunk egy evőkanállal a lisztből, majd az egészet konyharuhával letakarjuk és hagyjuk 15 percig felfutni.

Közben a maradék lisztet és porcukrot egy keverőtálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót is. Ha felfutott az élesztő, akkor beleöntjük az élesztős tejet, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját. Az egészet elkezdjük kidagasztani és ha már a tészta kezd összeállni, akkor 3-4 részletben hozzáadjuk a puha vajat. Mindig csak akkor tesszük hozzá a következő adagot, ha az előző vajmennyiséget felvette a tészta. Ha az összes vaj belekerült, még 10-15 percig dagasztjuk. Ezt természetesen lehet géppel is.

Ha a tészta összeállt, akkor letakarva egy órát kelesztjük, közben elkészítjük a túrótölteléket. Ehhez a túrót szitán átpasszírozzuk, majd elkeverjük az összes többi hozzávalóval.

Kelesztés után nagyjából 1-1,5 centi vastagra nyújtjuk és egy 10 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A tésztakorongok közepébe belenyomjuk a hüvelykujjunkat és óvatosan egy mélyedést formázunk a közepébe úgy, hogy körben egy centis pereme maradjon a tésztának. Ebbe a mélyedésben jön először egy-egy teáskanál lekvár, majd egy-egy púpozott evőkanál túrótöltelék. Nem baj, ha a túró túllóg a tészta magasságán, hiszen sütés közben a tészta úgyis emelkedik majd. Óvatosan a túróba nyomunk pár szem áfonyát és az ökörszemeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

Lekenjük a tésztát tojással, majd 25 percig kelesztjük. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ha letelt a 25 perc, újra megkenjük a tésztát tojással, majd mehet is a sütőbe, ahol 20-25 perc alatt szép, mélybarnára sülnek az ökörszemek.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...