Citromos-passiógyümölcsös pite

írta Kárai Dávid

Ez egy olyan desszert, hogy ha valaha lesz egy kávézóm, akkor ez tuti minden nap ott lesz a pultban! A tésztája omlós, nem áztatja el a töltelék a citromos krém állaga meg egyszerűen zseniális! Nyugi, nem magamat dicsérem ennyire, mert az eredeti ötlet Heston Blumenthaltól jön. A hőmérőzést nem nagyon lehet kikerülni, de ma már egy-két ezer forintért simán kapni konyhai hőmérőt, szóval erre érdemes beruházni.

A tojáshabos díszítést nyugodtan el lehet hagyni és csak azért csináltam, hogy a megmaradt tojásfehérjét felhasználjam és passiógyümölcs nélkül, simán csak citrommal is isteni!

Citromos pite

Ez egy olyan desszert, hogy ha valaha lesz egy kávézóm, akkor ez tuti minden nap ott lesz a pultban! A tésztája omlós,… Desszert Citromos-passiógyümölcsös pite European Nyomtatás
Adag: 8 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 150 g hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 65 g porcukor
  • 30 ml habtejszín (vagy tej)
  • 1 db tojássárgája (a fehérjét félretesszük a tojáshabhoz)

A krémhez:

  • 5 kisebb citrom leve és reszelt héja
  • 3 passiógyümölcs kikapart húsa
  • 2,5 dl habtejszín
  • 30 dkg cukor
  • 8 tojás
  • 1 tojássárgája (a fehérjét félretesszük a tojáshabhoz)

A tojáshabhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 12 dkg cukor

A díszítéshez:

  • 1 passiógyümölcs
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál aprított pisztácia

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet egy keverőtálba tesszük és hozzáadjuk az apró darabokra vágott, hideg vajat. Vagy géppel, vagy kézzel gyorsan eldolgozzuk. (Én szeretem gépben csinálni, mert így kevésbé melegszik fel a vaj.) Ezután beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a sót és jó alaposan eldolgozzuk benne. 

A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját, hozzáadjuk a lisztes keverékhez és addig dolgozzuk tovább a tésztát, amíg össze nem áll. Ezután fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük legalább fél órát.

Közben elkészítjük a krémet: ehhez minden hozzávalót alaposan összekeverünk egy nagy tálban, majd vízgőz felett 62 fokig melegítjük. Ha ez megvan, egy kancsóba átszűrjük és félretesszük.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen fél centi vastag, kör alakúra nyújtjuk és a piteformába óvatosan áthelyezzük és finoman belenyomkodjuk (én nem szoktam a formát kivajazni, mert elég vaj van a tésztában ahhoz, hogy ne ragadjon bele).  Villával alaposan megszurkáljuk és 180 fokon, 12-15 perc alatt elősütjük. Akkor jó, ha már kezd pirulni a tészta.

A sütőt ezen a ponton 120 fokra levesszük (az ajtót kinyithatjuk, hogy gyorsabban lehűljön), majd kivesszük a pitetésztát. A habhoz félretett tojásfehérjékkel egy ecset segítségével lekenjük a még forró tésztát és megvárjuk, amíg rászárad a tojás. Ez azért kell, hogy a töltelék ne áztassa majd el és omlós maradjon. A pitét visszatesszük a sütőbe a rácsra, majd itt ötjük bele óvatosan a citromos krémet. Egyszerűbb így, mint aztán a megtöltött pitét beegyensúlyozni a sütőbe.

120 fokon 20-22 percig sütjük, egész addig, amíg ha megrázzuk a rácsot, már nem rezeg a krém, hanem megszilárdult. Ha kész kivesszük és hagyjuk kihűlni.

A tojáshabhoz a fehérjéket egy hőálló tálban összekeverjük a cukorral, majd vízgőz felett, 50 fokig melegítjük, közben kevergetjük, hogy egyenletesen melegedjen. Ezután áttesszük egy nagyobb tálba és robotgéppel kemény habot verünk belőle, egészen addig, amíg a tojás teljesen ki nem hűl.

A tojáshabot habzsákba töltjük és a kihűlt pitét díszítjük vele, majd szakácsfáklyával óvatosan rápirítunk. Megszórjuk a pisztáciával, a citrom héjával és rákanalazzuk a passiógyümölcsöt.

MEGJEGYZÉS

Ez a recept egy jó nagy, 30 centis pitére elég.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...