Ferdinánd tekercs

írta Kárai Dávid

Terápiás sütésben voltam tegnap, mert végre volt időm megsütni azt, amit már egy hete terveztem, a vaníliás ferdinánd tekercset! Ha valakinek nem cseng ismerősen ez a név, akkor mondom, hogy egy kelt tésztás csigáról van szó, amit belül jó sok vajjal kell megkenegetni és még annál is több cukorral megszórni, hogy aztán a sütőbe téve egy isteni vajkaramellával olvadjanak össze a duci kis kalácstekercsek.

Igen ám, az én fejembe viszont beférkézőtt egy gondolat. A múlt héten szereztem két szarvasgombát és tudtam, hogy a fekete szarvasgombából mindenképp valami desszertet szeretnék csinálni. Azt is tudtam, hogy az íze csodásan passzol a vaníliával, így aztán gyorsan meg is született az ördögi ötlet: betöltöm a ferdinándba!

Végül aztán a felét hozzáreszeletem a cukorhoz, ebbe kapartam még bele a vanília magjait is és az egészet finoman összedaráltam egy késes betétű robotgépben. A másik felét pedig a locsoláshoz szánt tejszínnel kevertem el. Pont olyan tökéletes lett, mint ahogy megálmondtam, persze szarvasgomba nélkül is isteni lesz, szóval ez ne tartson vissza benneteket, próbáljátok ki!

Terápiás sütésben voltam tegnap, mert végre volt időm megsütni azt, amit már egy hete terveztem, a vaníliás ferdinánd tekercset! Ha valakinek nem… Péksütemény Ferdinánd tekercs European Nyomtatás
Adag: 6 adag Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 70 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • ½ teáskanál só
  • 1 tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl olaj

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaj, szobahőmérsékletű
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 8 g szarvasgomba (elhagyható)

A tepsi kikenéséhez:

  • 5 dkg vaj

A locsoláshoz:

  • 2 dl tejszín
  • 1,5 evőkanál méz
  • 8 g szarvasgomba (elhagyható) 

ELKÉSZÍTÉS

  1. A tésztához a tejet langyosra melegítjük, egy szélesebb börgébe öntjük, majd hozzáadunk egy evőkanál cukort, finoman elkeverjük benne és belemorzsoljuk az élesztőt. 15 percig félre tesszük, ezalatt felfut az élesztő.
  2. Közben a lisztet átszitáljuk egy keverőtálba, hozzáadjuk a cukrot, a sót. Beleütünk egy tojást, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olajat is. Beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, majd az egészet alaposan összegyúrjuk és pár percig dagasztjuk.
  3. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és egy órát kelesztjük.
  4. Kelesztés után a tésztát átgyúrjuk és nagyjából 3-4 mm vastag téglalapot nyújtunk belőle.
  5. Megkenjük a kinyújtott tésztát a puha vajjal. A töltelékbe szánt cukrot egy késes aprítógépbe tesszük, hozzákaparjuk a vanília magjait és belereszeljük a szarvasgombát. Pár másodperc alatt összeturmixoljuk, hogy a vanília és a szarvasgomba is jól elkeveredjen a cukorral, ezután megszórjuk vele a vajjal megkent tésztát.
  6. A hosszabb oldalán fogva feltekerjük a tésztát, majd kétujjnyi vastag csigákat vágunk belőlük.
  7. Egy tepsit vagy jénait vagy akár ahogy én is tettem, egy vasserpenyőt jó vastagon kikenünk vajjal, majd beleültetjük a csigákat. Nem kell túl szorosan, de nem baj, ha itt-ott összeérnek.
  8. 175 fokos sütőbe tesszük 20 percre, amíg barnulni nem kezdnek. Ekkor kivesszük és leöntjük a mézzel és a reszelt szarvasgombával elkevert tejszínnel és visszatesszük a sütőbe újabb 15 percre és addig sütjük, amíg szép aranyszínű nem lesz.
  9. Miután megsült, kivesszük és egy-két percig hagyjuk hűlni, majd érdemes kiborítani a formából, hogy a karamellizálódott tölteléktől nehogy beleragadjon.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...