Hókifli

írta Kárai Dávid

Nálunk nincs karácsony hókifli nélkül! Mindig ezt az alapreceptet használom kisebb-nagyobb változtatásokkal, attól függően éppen mi van itthon. Tavaly dióból csináltuk, mert nagymamától kaptunk egy tetemesebb mennyiséget. Idén mogyorós lett, mert a piacon egy hatalmas zsákkal vettünk belőle, de volt olyan év is, hogy mandulából készítettem.

Mindegy, hogy melyikből készítitek, darálás helyett érdemes a porcukorral együtt késes betétű konyhai robotgépbe tenni a magot és úgy felaprítani, így maradnak benne kisebb-nagyobb darabok is.

A vaníliásításra is több lehetőség van. Az egyik, hogy az elhasznált vaníliarudakat egy porcukorral teli üvegbe tesszük 1-2 hétre és ezalatt átadja az ízét és ezzel szórjuk majd a kisült kifliket. A másik pedig, hogy egyenesen a tésztába tesszük a kikapart magokat.

Ez az egyik legnépszerűbb és legtöbbet sütött receptem. Ha kipróbáljátok, ti is garantáltan függők lesztek.

Nálunk nincs karácsony hókifli nélkül! Mindig ezt az alapreceptet használom kisebb-nagyobb változtatásokkal, attól függően éppen mi van itthon. Tavaly dióból csináltuk, mert… Desszert Hókifli European Nyomtatás
Adag: 35 db Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A kiflikhez:

  • 33 dkg finomliszt
  • 85 g porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 12 dkg törökmogyoró
  • 25 dkg hideg vaj

A tetejére: 

  • 5 dkg porcukor

ELKÉSZÍTÉS

A lisztet egy keverőtálba szórjuk. A porcukrot a vanília kikapart magjával és a mogyoróval együtt késes aprítóba tesszük és finomra daráljuk, majd a liszthez adjuk.

Felkockázzuk a hideg vajat és ezt is beletesszük, majd robotgéppel összedolgozzuk a tésztát, amíg egy gombócba össze nem áll.

Fóliába csomagolva, hűtőben egy órát pihentetjük.

A pihentetett tésztából diónyi darabokat lecsípünk, a két tenyerünk között megsodorjuk, majd kiflit formázunk belőlük. (Az enyémek azért ennyire szépek, mert nekem van egy spéci szilikonformám, abban sütöm őket.) Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 175 fokon 10-12 percig sütjük. Akkor jó ha a széle és a az alja már elkezd barnulni, de a teteje még puha és világos.

Hagyjuk kihűlni, majd ezután szórjuk meg a porcukorral.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...