Thai csirkecurry (házi currypasztával)

írta Kárai Dávid

Teljesen felesleges az időjárásra panaszkodni, mert attól nem lesz jobb. Ettől a thai csirkecurrytől viszont igen! Ezzel vágok most vissza a napok óta tartó borsú esőnek és mutatok fityiszt a konyhából a felhőknek.

Ha készen veszitek a sárga currypasztát, akkor nagyjából fél óra alatt meg is vagytok, ha viszont ti csináljátok, abban az esetben számoljatok rá plusz öt percet. A paszta receptjét nem lehet tűpontosan leírni, ezt bizony menet közben kóstolgatni kell és ha úgy érzitek, valamiből több kell bele, akkor adagoljátok szépen, én is így csináltam. Egyedül az arányok fontosak. Meg az is, hogy elég tolakodónak kell lennie önmagában, szóval nem kell berezelni, hiszen az ételbe megy majd kókusztejjel együtt, így a végén sokkal lágyabb lesz a sztori.

Hűtőben kb egy hétig eláll, feltéve ha jól zárható dobozba vagy üvegbe teszitek, így később is fel lehet használni. A következő posztban mutatom, hogy még mire jó!

Thai sárga curry (házi currypasztával)

Teljesen felesleges az időjárásra panaszkodni, mert attól nem lesz jobb. Ettől a thai csirkecurrytől viszont igen! Ezzel vágok most vissza a napok… Húsételek curry, sárga curry, thai, csirkés curry, kókusztej Thai Nyomtatás
Adag: 4 adag Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A sárga currypasztához:

  • 1 db citromnád (aka thai citromfű vagy fenyérfű)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 tk őrölt koriander
  • chili ízlés szerint
  • 0,5 tk fehérbors
  • 2 tk currypor
  • 2 tk kurkuma
  • 1 csipet fahéj
  • 0,5 tk só
  • 2 ek halszósz
  • 1,5 ek nádcukor
  • 1 db zöldcitrom héja és leve
  • 0,5 csokor korinader szára (ha gyökere is van, pluszpont, mehet bele az is)
  • kb. 0,5 dl víz

A csirkés curryhez:

  • 2 ek kókuszzsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 50 dkg csirkemell filé vékony csíkokra vágva
  • 3 ek sárga currypaszta
  • 5 dl kókusztej
  • halszósz (vagy só)
  • 1 kis db cukkin
  • 1 marék zöldborsó
  • 2 ek szárított fafülgomba
  • 100 g szeletelt bambuszrügy
  • 15 dkg cukorborsó
  • friss koriander
  • sós, főtt kacsatojás*

ELKÉSZÍTÉS

  1. A pasztához a hozzávalókat elég csak nagyobb darabokra felaprítani, hogy könyebb dolga legyen a gépnek, utána mehet minden egybe az aprítóba és jól pürésíteni kell az egészet. Jöhet a kóstolás! Jó intenzívnek kell lennie, hiszen ez egy koncentrátum, amit azt is jelenti, hogy mindent kicsit el kell túlozni benne, hiszen higítani fogjuk, úgyhogy a lényeg, hogy kellően sós/édes/fűszeres legyen. Ha úgy érezzük, hogy valamelyik összetevőből még mehetne hozzá, akkor ne féljünk még belepakolni. 
  2. Közben a fafülgombát felöntjük jó sok melegvízzel és hagyjuk negyed órát állni.
  3. A csirkés curryhez először a kókuszzsírt felolvasztjuk, majd mehet rá a nagyobb darabokra vágott vöröshagyma és a vékonyra karikázott sárgarépa, majd nagy lángon átpirítjuk.
  4. Pár perccel később mehet hozzá a csirkemell, amivel addig kell pirítani, amíg itt-ott aranybarna színt nem kap.
  5. Most mehet rá a currypaszta, úgy 3 evőkanállal, ezzel is szépen át kell pirítani, hogy kibontakozzanak az ízek.
  6. Ezután lehet nyakonönteni a kókusztejjel, elkeverni, halszósszal vagy sóval ízesíteni és közepes lángon főzni.
  7. Amint felforrt, mehet hozzá a félkarikára vágott cukkini és a zöldborsó.
  8. Ha puha a cukkini és a borsó is, akkor belekeverjük a lecsepegtetett, majd vékony csíkokra vágott fafülgombát és bambuszt, valamint hozzáadjuk a cukorboróst. A borsóval már tényleg csak néhány percet kell főzni, mert ez akkor finom, ha roppanós marad!
  9. Lime levével meglocsolva, friss korianderrel, chilivel, főtt tojással és rizzsel tálaljuk.

MEGJEGYZÉS

*A főtt kacsatojást ázsiai boltokban tudjátok beszerzni, én egész pontosan a Kolosy téren vettem, a koreai boltban. Ha nem akarta érte rohangálni, akkor a sima főttojás is tökéletesen megteszi.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...