Konfitált paradicsom

írta Kárai Dávid

Ez tényleg az egyik legjobb dolog, ami a paradicsommal történhet! Mondom ezt azért, mert ez egy valódi alaprecept, azaz, ha egyszer elkészítettél egy nagyobb mennyiséget, akkor később nagyon sokféle módon felhasználhatod. Valamint az sem utolsó szempont, hogy elképesztő ízeket lehet kicsalogatni így a paradicsomokból. Még édesebbek, még fűszeresebbek lesznek.

A folyamat maga nagyon egyszerű, hiszen ahogy a húsok konfitálásánál, úgy itt is két dologra van szükség: sok zsiradékra és alacsony hőmérsékletre. A zsiradék jelen esetben olívaolaj (nem extraszűz), amiből legalább annyit kell használnunk, hogy félig ellepje a paradicsomokat, mert sütés közben úgyis annyi levet eresztenek majd, hogy teljesen bevonja őket.

A hőmérséklet pedig maximum 160 fok legyen. Ekkor elég nekik 40-50 perc is, attól függően, hogy mekkora paradicsommal dolgozunk. A legjobb eredményt viszont türelemmel és 120 fokon érhetitek el, ebben az esetben viszont másfél-két órával számoljatok. Én nyáron, a nagy melegben nem szeretem ilyen sokat járatni a sütőt, szóval most megelégedtem a magasabb hőfokkal, de mondom, így is isteni.

A fűszerezés tekintetében a jó paradicsom mellé nem kell sok ízesítő, elég egy nagy adag fokhagyma, só, bors, illetve attól függően, milyen terveink vannak vele, mehet bele zöldfűszer. Én kakukkfüvet, néha oregánót, de van úgy hogy egy-egy babérlevelet is mellédobok.

Tudtad? A magyar Vidám Paradicsomokat márciustól egészen decemberig megtalálod a boltok polcain, így szinte egész évben élvezheted a zamatos ízeket a tányérodon!

Na, de mire lehet használni? Fogj egy ropogós héjú kenyeret, kend meg krémsajttal, a tetejére tegyél egy-két szem konfitált paradicsomot, majd óvatosan nyomd szét és már eheted is! A világ egyik legjobb étele ez, tényleg! Ezen kívül remekül muzsikál lecsóban, grillezett húsokkal vagy halakkal, bulgurba keverve, vagy, ahogy most én is tettem, pillanatok alatt készíthettek belőle ízes tésztaszószt. Ehhez nem is kell túl sok körítés, elég egy hagymás alap, bele fokhagyma abból, ami a paradicsomokkal sült, pár darab szárított paradicsom, a végén pedig friss bazsalikom és kész is.

Szóval tényleg érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert az olajjal lefedve legalább egy hétig vígan eláll a hűtőben, de szerintem nálatok hamarabb is elfogy!

A bejegyzést a Vidám Paradicsom támogatta.

Konfitált paradicsomos tésztaszósz

Ez a recept a legjobb dolog, ami a friss paradicsomokkal történhet. Receptek Konfitált paradicsom European Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 30 dkg Vidám Paradicsom fürtös koktélparadicsom
  • 3 dl olívaolaj
  • 1 egész fej fokhagyma
  • 2 ág kakukkfű
  • só, bors
  • 1 vöröshagyma
  • 6-7 db szárított paradicsom
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 12,5 dkg bivalymozzarella
  • 25 dkg makaróni tészta

ELKÉSZÍTÉS

A paradicsomokat egy hőálló edénybe tesszük, majd felöntjük az olajjal. Hozzáadjuk a gerezdekre szedett fokhagymát (nem kell megpucolni), beletesszük a kakukkfüvet, és finoman sózzuk-borsozzuk. 160 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a paradicsomok héja megreped, illetve megpuhulnak, de még egyben maradnak.

A tésztaszószhoz kiveszünk két evőkanállal a konfitáláshoz használt olajból, majd ezen megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Ha már üveges, hozzáadunk két gerezdet a paradicsommal sült fokhagymából, szétnyomkodjuk. A konfitált paradicsomok felét késes robotgépbe tesszük a szárított paradicsomokkal együtt, majd pürésítjük és a hagymához adjuk. Sózzuk-borsozzuk, friss bazsalikomot adunk hozzá és kész is. Összeforgatjuk a kifőtt tésztával, majd tépkedett bivalymozzarellával és néhány szem egész, konfitált paradicsommal tálaljuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...