Mákos guba vaníliasodóval, sült szilvával

írta Kárai Dávid

Bár nagyon flancosnak néz ki, egyszerű ám elkészíteni ezt a mákos gubát. Időzítésben segítség, ha már előző este meg tudod csinálni hozzá a sodót és jól behűteni, sőt, akár a szilvát is megsütheted hozzá, így másnap már csak a gubával lesz dolgot és az is maximum 20 perc munka.

Én kenyérformában sütöm, mert utána szépen szeletelve lehet tálalni. Kalácsból szeretjük a legjobban, de persze vajas kiflivel is isteni, de olyankor picit több cukor kell hozzá. Sodóba tunkolva, gyümölccsel a legfinomabb, ez most a szezonhoz igazítva egy adag sült szilva, amihez Zsófi receptjét használtam.

Elárulom, csináltam belőle egy olyan verziót is, amikor a teljesen kihűlt, felszeletelt gubát másnap kevés tejjel lazított tojásban megforgattam (mint egy bundás kenyeret), cukorban meghempergettem és úgy sütöttem ki vajban. Na az az igazán bitang, azt csak saját felelősségre próbáljátok ki! 🙂

Mákos guba vaníliasodóval, sült szilvával

Bár nagyon flancosnak néz ki, egyszerű ám elkészíteni ezt a mákos gubát. Időzítésben segítség, ha már előző este meg tudod csinálni hozzá… Receptek Mákos guba vaníliasodóval, sült szilvával European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A gubához:

  • 5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat (elhagyható)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 35 dkg kalács
  • 6 evőkanál darált mák
  • 2 evőkanál vaj

A sodóhoz:

  • 6 dl tej
  • 6 tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 1 vaníliarúd

A sült szilvához:

  • 50 dkg szilva
  • 2 evőkanál méz (vagy cukor)
  • ½ teáskanál kínai ötfűszer-keverék (vagy helyette fahéj és szegfűszeg)
  • 2 evőkanál rum vagy víz

ELKÉSZÍTÉS

1. A gubához a tejet felmelegítjük, közben a tojást simára keverjük a cukorral, a vaníliakivonattal és a narancs reszelt héjával. Amikor a tej már gőzölög, folyamatos keverés mellett a tojáshoz adjuk és simára keverjük.

2. A kalácsot kisebb-nagyobb darabokra vágjuk és leöntjük a még langyos tojásos-tejes keverékkel, alaposan átforgatjuk, végül hozzákeverjük a darált mákot is.

3. Egy gyümölcskenyérformát alaposan kikenünk vajjal, beletesszük a gubát és jó alaposan lenyomkodjuk, hogy tömör legyen, így tudjuk majd sütés után szépen szeletelni.

4. 180 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára pirítjuk, majd ha kész, kivesszük és langyosra hűtjük.

5. Közben elkészítjük hozzá a sodót. Ehhez a tojások sárgáját egy nagyobb tálban kikeverjük a cukorral, valamint a sóval. A tejet egy lábasba öntjük, és hozzákaparjuk a vanília magjait, majd addig melegítjük, amíg gőzölögni nem kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és folyamatos keverés mellett a tojássárgájához keverjük. Ezután az egészet visszatesszük alacsony láng fölé, és gyakran kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Felhasználásig félretesszük, és (ha van időnk) lehűtjük. Könnyen ki tud csapódni a tojás, ilyenkor nem kell pánikba esni, elég botmixerrel összeturmixolni, átszűrni és tökéletes állaga lesz újra.

6. A sült szilvához a gyümölcsöt félbevágjuk, kimagozzuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk. Hozzáadjuk a mézet, a fűszereket és a rumot, majd alaposan összeforgatjuk. 180 fokon kb 30 perc kell neki.

A langyosra hűlt gubát kiborítjuk a formából és felszeleteljük. A vaníliasodóval leöntve és a sült szilvával együtt tálaljuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...