Mandulás túrótorta gyümölcskompóttal

írta Kárai Dávid

A túrótorta minden formájában jöhet, tényleg! Amikor kisebb voltam, rendszeresen azt a fajtát kértem szülinapomra, aminek még alja nem volt, csak a krémes túróréteg gyümölcsökkel a tetején. Aztán berlinben beleszerettem a német verziójába, ahol egy iszonyúú vastag túrótölteléket a vékony és ropogós tészta ölel körbe. Ez langyosan valami isteni. Most pedig megsütöttem ezt a nyári kiadást, egy mandulás piskótával, habos túrókrémmel és szirupos cserkóval a tetején. A gyümölcsöt egyébként bátran cserélhetitek bármilyen más bogyósra, a lusta verziója pedig az, amikor a meggy- vagy csersznyebefőtt levét visszaforraljátok és úgy kaptok belőle egy sűrű szószt, amihez hozzáforgatjátok a meggyet.

A túrótorta minden formájában jöhet, tényleg! Amikor kisebb voltam, rendszeresen azt a fajtát kértem szülinapomra, aminek még alja nem volt, csak a… Receptek Mandulás túrótorta gyümölcskompóttal European Nyomtatás
Adag: 22 centis tortaforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A pikótához:

  • 17,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 lime reszelt héja
  • 3 tojás
  • 5 dkg liszt
  • 15 dkg darált mandula
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só

A túrótöltelékhez:

  • 50 dkg krémes túró
  • 7 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 5 lap (10g) zselatin 
  • 7 dkg kristálycukor
  • 4 dl hideg tejszín

A cseresznyekompóthoz:

  • 35 dkg cseresznye
  • 4 dkg cukor
  • 1 lime leve
  • pár csepp mandulakivonat

A tálaláshoz:

  • 5 dkg aprított pisztácia

ELKÉSZÍTÉS

A piskótához a puha vajat a cukorral és a lime héjával együtt 5-6 perc alatt habosra keverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat és simára keverjük. A lisztet összeforgatjuk a darált mandulával, a sütőporral és a sóval, majd a tojásos-vajas keverékhez dolgozzuk és addig keverjük, amíg egy sima, homogén tésztát nem kapunk. Egy 22 centis tortaforma alját kibéleljük  sütőpapírral, az oldalát vékonyan kivajazzuk, majd beleöntjük a tésztát. 175 fokon nagyjából 50 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz, elválik a forma oldalától és egy fogpiszkálót a közepébe szúrva tisztán jön ki belőle, azaz átsült a tészta. Ha kész félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a cseresznyét kimagozzuk, majd összeforgatjuk a cukorra, a lime levével és hozzáadunk pár csepp mandulakivonatot is és állni hagyjuk 10 percet. Ezután egy kisebb lábosba tesszük, majd elkezdjük melegíteni és egészen addig főzzük, amíg a gyümölcs kissé össze nem esik, de még marad tartása, azaz a lényeg, hogy ne főzzük szét! Ha elérte ezt a pontot, akkor szűrőkanállal kivesszük a cseresznyét és félretesszük, a visszamaradt levet pedig szörp állagúra forraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot és a cseresznyére öntjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A túrókrémhez a túrót a porcukorral és a vaníliával együtt egy robotgéppel átkeverjük. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd a tejszínből egy decit egy kisebb lábosba öntünk. Hozzáadjuk a kristálycukrot is és forráspontig melegítjük, vagyis gőzölögjön már, de még ne forrjon. Ekkor lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kinyomkodott zselatinlapokat és hagyjuk pár percet hűlni, majd utána folyamatos keverés mellett a túróhoz dolgozzuk. A maradék tejszínt habbá verjük és a túrós keverékbe óvatosan beleforgatjuk.

Ha kihűlt a piskóta, akkor visszatesszük a karikába, majd ráöntjük a túrómasszát és a hűtőbe tesszük egy éjszakára. A meggykompót is mehet a hűtőbe!

Másnap a megykompóttal és pisztáciával megszórva tálaljuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...