Marokkói csirkesaláta

írta Kárai Dávid

Vannak azok a receptek, amikről már készítés közben tudod, hogy marha finomak lesznek. Ez a marokkói csirkesaláta is ilyen, úgyhogy alig győztem kivárni, hogy ebédidő legyen és végre megehessem. 

Pár hete végre visszataláltam az edzőterembe és az ott leadott kalóriákat igyekszem nem egyből visszakanalazni a testembe, és bár imádom a szénhidrátban, meg zsírban tocsogó kajákat (egy jó lángos ugye), de helyettük igyekszem most a tudatosabb ételekben megtalálni a boldogságomat, és azt hiszem jó úton vagyok.

Szóval ne lepődjetek meg, ha most kicsit több lesz itt a saláta és kevesebb a cukor, sőt, szerintem ti is élvezni fogjátok! És ha azt mondom saláta, akkor ilyenre gondolok, mint ez itt fent. Az nem lehet kifogás, hogy nincs időd elkészíteni, mert én konkrétan a reggeli készülődés alatt dobtam össze, persze jobb ha nem vagyok olyan lusták mint én és előző nap összekészítitek.

Amiért én beleszerettem, az egyrészt az, hogy csomó zöldség, répa van benne, amit nyersen kell hozzáadni, így roppanós lesz. A másik, hogy hidegen is tökéletes, szóval egy rohanós nap is magatokkal vihetitek, nem kell mikrózni meg semmi. Na meg szerintem iszonyú jól is néz ki! Nem?

Marokkói csirkesaláta

Vannak azok a receptek, amikről már készítés közben tudod, hogy marha finomak lesznek. Ez a marokkói csirkesaláta is ilyen, úgyhogy alig győztem… Receptek Marokkói csirkesaláta European Nyomtatás
Adag: 2 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A csirkéhez:

  • 35 dkg csirkemellfilé
  • 1½ teáskanál ras el hanout fűszerkeverék*
  • ½ citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál olívaolaj

A fűszeres magokhoz:

  • 10 dkg tökmag, mogyoró napraforgómag vegyesen (vagy bármilyen más olajos mag)
  • 1 nagy csipet só
  • 1 csipetnyi fahéj
  • 1 csipetnyi cayenne bors
  • 1 teáskanál méz

A salátához:

  • 4 db sárgarépa
  • 1 nagy csokor koriander (vagy petrezselyem)
  • 5 dkg kuszkusz
  • 2 dl forró alaplé, húsleves vagy víz
  • 1 marék mazsola

Az öntethez:

  • 1½ evőkanál olívaolaj
  • 1 narancs frissen facsart leve
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 teáskanál mustár

ELKÉSZÍTÉS

Bár sok összetevője van a receptnek, nyugalom, nem is időigényes és nem is bonyolult elkészíteni.

Először kezdjük a csirkével! Először mindkét oldalukon megsózzuk a hússzeleteket , majd a fűszerkeverékből a citromhéjból és az olajból egy pácot keverünk és megkenjük vele a húsokat. Jót tesz neki ha fél-egy órát állni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráfektetjük a bepácolt csirkét. 12-15 perc alatt aranybarnára pirítjuk a forró sütőben, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni.

A fűszeres magokhoz az összes hozzávalót alaposan keverjük el és ha kész a csirke, akkor mehet utána ez is a sütőbe 8-10 percre. Akkor jó, ha szép aranybarna, ekkor kivesszük és szintén hagyjuk kihűlni.

A salátához a répákat meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük vagy lereszeljük, a koriandert durvára vágjuk. A kuszkuszt tegyük egy tálba és öntsük fel annyi forró húslevessel, ami pont ellepi (ha vizet használunk, adjuk hozzá sót is), fedjük be egy kistányérral és hagyjuk állni 5-10 percet.

Közben készítsük el az öntetet, amihez a legjobb, ha egy befőttes üveget választunk: minden hozzávalót öntsünk bele és alaposan rázzuk össze.

Ha kész a kuszkusz, akkor összekeverjük a sárgarépával, az korianderrel és a mazsolával. A csirkét felcsíkozzuk és a pirított magokkal együtt a salátához keverjük, végül meglocsoljuk az öntettel.

MEGJEGYZÉS

* A ras el hanout egy különleges észak-afrikai, marokkói fűszerkeverék, leggyakoribb összetevői: koriander, chilli, jamaikai szegfűbors, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, bors, kardamon, paprika, római kömény kurkuma.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...