Opera szelet

írta Kárai Dávid

Tudom, tudom, mindenki a gyors és egyszerű recepteket favorizálja, viszont van az az alkalom és az a süti, ami megéri a fáradozást. Ez az opera szelet pont ilyen.

Alul egy réteg mandulás piskóta, megkenve kávésziruppal, rajta kávés vajkrém, aztán jön egy új réteg piskóta, megint kávé, majd egy adag csokikrém, az utolsó kört pedig egy piskóta-vajkrém-csokimáz hármasa zárja. Igen, olyan finom, mint ahogy azt most elképzelted!

Ritkán sütöm, mert sok összetevője van, nem az az összedobós fajta, de mondjuk semmivel nem időigényesebb, mint egy zserbó vagy egy mézes krémes. Sőt, annyival még egyszerűbb is a menet, hogy a piskótákat nem kell külön-külön megsütni, elég egy nagy lapra kikenni, majd azt háromfelé vágni.

A kávé most a Roastopusból főtt, akik arra kértek, hogy mutassam meg, van élet #atiramisuntúl. Hát kérem van, nem is akármilyen! Szánjatok rá időt, lassuljatok be egy kicsit, süssétek meg és igyatok mellé egy bitang feketét!

A bejegyzést a Roastopus támogatta

Tudom, tudom, mindenki a gyors és egyszerű recepteket favorizálja, viszont van az az alkalom és az a süti, ami megéri a fáradozást.… Desszert opera, süti, édesség, desszert, Francia Nyomtatás
Adag: 12 szelet Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 120 g mandulaliszt
  • 100 g porcukor
  • 80 g cukor
  • 35 g olvasztott vaj
  • 35 g liszt
  • 3 tojásfehérje
  • 1 csipet só

A kávés sziruphoz:

  • 100 ml kávé
  • 100 g cukor

A vajkrémhez: 

  • 180 g puha vaj
  • 100 g cukor
  • 50 g cukor
  • 1 evőkanál víz
  • 40 ml víz
  • 1 tojásfehérje
  • 3 tojássárgája

A csokoládéganache-hoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál cukor
  • 60 ml tejszín
  • 20 g vaj

A csokimázhoz

  • 150 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj

ELKÉSZÍTÉS

Üssük egy nagy keverőtálba a három egész tojást, majd adjuk hozzá a mandulalisztet és a porcukrot. Elektromos habverővel öt-hat perc alatt keverjük habosra, majd folyamatos keverés mellett csorgassuk hozzá az olvasztott vajat. Szitáljuk hozzá a lisztet, és spatulával keverjük benne csomómentesre. Három tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjünk el habbá verni, majd kanalanként adjuk hozzá a cukrot, és verjük további hét-nyolc percig, amíg kemény nem lesz. Három részletben forgassuk a tojásfehérjét a tésztához. 

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral és nagyjából egy centi vastagon kenjük el rajta a tészát. 15 perc alatt süssük aranybarnára, vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.

A kávés sziruphoz keverjük össze a lefőzött feketekávét a cukorral, és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Ha elolvadt a cukor, és a szirup besűrűsödött, zárjuk el alatta a lángot, és hagyjuk kihűlni.

A vajkrémhez egy edényben keverjünk össze 50 gramm cukrot és egy evőkanál vizet, majd közepes lángon addig melegítsük, amíg teljesen el nem olvad a cukor, és forrni nem kezd. Közben a tojásfehérjét a maradék 15 gramm cukorral együtt kezdjük el habbá verni, és folyamatos keverés mellett, lassan csorgassuk bele a cukorszirupot, majd verjük még tíz percen keresztül, amíg teljesen szobahőmérsékletűre nem hűl, és tegyük félre. 100 gramm cukorból és 40 milliliter vízből a korábbiak alapján főzzünk szirupot. Alacsony fokozaton kezdjük el felverni a tojássárgáját, majd ehhez is csorgassuk hozzá a cukorszirupot, és ezt is addig verjük, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. A vajat keverjük kissé habosra, majd a kihűlt tojássárgájás krémet keverjük hozzá. Elektromos habverővel, alacsony fokozaton addig kavard, amíg szép fényes, krémes és homogén nem lesz. Ekkor jöhet hozzá az előzőleg felvert tojásfehérje, amit szintén keverjünk el benne, amíg szép fényes állagot nem kapunk. Keverjünk hozzá három evőkanállal a korábban elkészített, kihűlt kávészirupból, és dolgozzuk simára.

A csokoládéganache-hoz a tejszínt a vajjal és a cukorral együtt forraljuk fel. A csokoládét törjük egy tálba, és öntsük rá a felforralt tejszínes keveréket. Hagyjuk két-három percig állni, majd addig kavarjuk, amíg teljesen el nem olvad benne a csokoládé.

Az összeállításhoz fogjunk a tésztalapot vágjuk három egyforma darabra. Kenjük meg a maradék kávészirup egyharmadával. Egyenletes rétegben kenjük rá a vajkrém felét, majd borítsunk rá egy újabb tésztalapot. Kenjük meg ezt is kávésziruppal, majd öntsük rá a csokoládéganache-t, és egyenletes rétegben dolgozzuk el. Jöhet rá a harmadik lap, erre a maradék kávészirup, majd a maradék vajkrém. Tegyük be a süteményt másfél órára a hűtőbe, hogy a rétegek alaposan megszilárduljanak.

A csokoládémázhoz egy hőálló tálba tedd bele az apróra tört csokoládét, majd vízgőz felett, alacsony fokozaton olvasszuk fel. Amikor már folyékony, adjuk hozzá az olajat és alaposan keverjük el benne. Hagyjuk tíz percet hűlni, hiszen a vajkrémre fog rákerülni és ha túl forró a csoki, akkor elolvadhat a vaj. Vegyük ki a hűtőből a süteményt, vonjuk be vele a tetejét, és újra tegyük vissza a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Tálalás előtt vágjuk le az opera széleit, majd szeleteljük fel.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...