Pad kee mao (részeges tészta)

írta Kárai Dávid

Amióta a Bálint Kertnél (szombaton a Fény utcai piacon a Lövő ház utca felőli végén megtaláljátok őket) újra van thai bazsalikom, azóta egyrészt ezt pakolom a gin tonicomba, másrészt az aktuális gyorskajánk a pad kee mao lett. Az elmúlt hetekben annyiszor főztem, hogy lassan nyithatnék egy büfét is.

8-10 éve, még a “gasztroforradalom” hajnalán, alig volt jó ázsiai étterem vagy kifőzde Budapesten, így kifejezetten kuriózumnak számított, ha valahol autentikus ízeket lehetett felfedezni. Ilyen volt a Kis Parázs is, ahol én mindig B7-et ettem, azaz sült rizstésztát bazsalikommal, zöldségekkel, sertéshússal és chilivel. Ez volt a pad kee mao. Az ízeket a thai bazsalikom diktálja, ami nem összetévesztendő azzal a bazsalikommal, amit a bolognaiba pakolunk, mert ennek a thai fajtának egészen különleges íze van. Sokkal ánizsosabb, likőrösebb az aromája a hagyományosnál és a hőt is jobban bírja, így az ilyen pirított tésztákban szuperül működik.

A Pad kee mao egyébként részeges tésztát jelent, de nem azért mert kerül bele alkohol, hanem mert állítólag egy jéghideg gyógysörrel ez a kaja a másnaposság legjobb ellenszere.

Amúgy akkor sincs semmi pánik, ha nem kapnátok thai bazsalikomot, ebben az esetben dobjatok az ételhez még az elején egy fél csillagánizst és használjatok a hagyományos bazsalikomot, de ezt csak közvetlenül tálalás előtt keverjétek az ételbe! Ha nagyobb mennyiséget készítetek, akkor érdemes a zöldséget és a húst is külön lepirítani, hogy tényleg piruljon, ne pedig párolódjon.

Pad kee mao (részeges tészta)

Amióta a Bálint Kertnél (szombaton a Fény utcai piacon a Lövő ház utca felőli végén megtaláljátok őket) újra van thai bazsalikom, azóta… Receptek Pad kee mao (részeges tészta) European Nyomtatás
Adag: 2 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A szószhoz:

  • 1,5 evőkanál világos szójaszósz
  • 1,5 evőkanál sötét szójaszósz
  • 3 evőkanál osztrigaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál víz

A tésztához:

  • 20 dkg rizstészta
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 35 dkg csirkemell filé, vékony csíkokra vágva
  • 1 kis cukkini, félkarikára vágva
  • 1 evőkanál halszósz
  • 1 teáskanál szezámolaj (elhagyható)
  • 3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • csili, finomra aprítva
  • 1 fej vöröshagyma, félkarikára vágva
  • 2 sárgarépa, felkarikázva
  • 2 szál újhagyma, nagyobb darabokra vágva
  • 1 csokor thai bazsalikom

ELKÉSZÍTÉS

Legelőször a szósz hozzávalóit egy kis tálban kikeverjük és félretesszük.

Két evőkanál olajat forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben vagy wokban, majd adjuk hozzá a csirkét és nagy lángon pirítsuk át. Ráöntjük a halszószt és addig pirítjuk amíg szép aranybarna nem lesz, majd szűrőlapáttal kivesszük és félretesszük.

Pótoljuk az olajat a wokban, ha szükséges, majd ha forró, megpirítjuk benne a cukkinit. Ha kész, kiszedjük és félretesszük ezt is. 

Közben a tésztát sós, forró vízben a csomagoláson található idő alatt kifőzzük, majd szűrjük le és folyóvíz alatt alaposan öblítsük le. Ez nagyon fontos, mert ettől nem fog a végén egy nagy labdává összeragadni az egész.

Megint pótoljuk az olajat ha szükséges és a wokba tesszük a fokhagymát és a csilit. (Vigyázzunk mert a chiliből felcsapó gőz elég durva lehet!). Pár másodperc után mehet is rá a hagyma, egy-két perccel később a sárgarépa. Amint megpirultak, hozzáadjuk az újhagymát és jöhet bele vissza a hús és a cukkini is, átkeverjük, rádobjuk a kifőtt tésztát, majd leöntjük a szósszal. Jó alaposan átforgatjuk és 1-2 percig pirítjuk, belekeverjük a bazsalikomot és már tálalhatjuk is.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...