Mondhatnánk azt, hogy a tarte flambée a mi töki pomposunk francia unokatestvére, mert bár hasonlóságok vannak, azért mégis más az élmény, kezdve a tésztával. A tart flambée egy sokkal vékonyabb, ropogósabb kenyérféle, amibe eredetileg még élesztő sem szükséges ahhoz, hogy könnyű és levegős legyen a tészta.
Aztán ott vannak a feltétek, ahol a puritán vonalat érdemes követni, azaz kevés, de jó minőségű hozzávalóval dolgozni. Tejföl, gomolya, szalonna, hagyma. Maximum még egy-két fűszer mehet rá, mondjuk fekete bors és szerecsendió. A sütésnél a lehető legnagyobb hőfokra kell csavarni a sütőt, ezzel imitálva az eredeti fakemencét. Ennek köszönhetően aztán gyorsan el is készül, 10-12 perc elég neki.

Visszatérve még egy szóra a tésztára: én a kettős pihentetős, élesztőmentes változatot követtem. Azaz van egy autolízisnek nevezett fázis, amikor csak a liszt és a víz kerül összedolgozásra, így van ideje a lisztnek minden nedvességet jól magába szívnia, ezután kerül csak bele a só és az olaj, így ropogósabb, levegősebb lesz a tészta. Érdemes azt a plusz húsz percet rááldozni. Utána már egy egy jó hideg sört kell mellé felpattintani és türelmesen kivárni, hogy kézbe foghatóra hűljön a lepény.
A bejegyzést a 1664 Blanc támogatta.