Édes-savanyú töksaláta

írta Kárai Dávid

Ezt a salátát gyorsan bedobom még nektek a szombati piacozás előtt, hogy be tudjatok hozzá vásárolni. Már a múlt héten is tökdömping volt a Bálint kertnél, a héten meg még több lesz, szóval bármelyik piacra is mentek, tuti mindenhol találtok majd tököt, a szerencsésebbek akár a saját kertjükben is. Én ezt az édes-savanyú salátát csináltam belőle tegnap este és az egyik legnagyobb erénye, hogy a nyers zöldségeket fél órát kell pácolni, ettől kicsit megpuhulnak, de csak annyira, hogy még ress marad és öröm őket ropogtatni. Könnyű kis ebéd vagy vacsora lesz belőle és laktató, de mégis csupa zöldség az egész.

A tököt én meghámoztam, kanállal kikapartam a magházát, nagyobb darabokra felvágtam és mandolinnal vékony szeletekre vágtam, legvégül ezeket a szeleteket csíkoztam fel késsel. Így a legegyszerűbb, ha nincs tökgyalutok, ahogy nekem se.

A Fény utcai piacon pár hete kinyitott egy tisztességes halas, a királyrákokat én ott vettem, de persze el is hagyhatjátok belőle vagy cserélhetitek másra.

Édes-savanyú töksaláta

Ezt a salátát gyorsan bedobom még nektek a szombati piacozás előtt, hogy be tudjatok hozzá vásárolni. Már a múlt héten is tökdömping… Receptek Édes-savanyú töksaláta European Nyomtatás
Adag: 2 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 40 dkg gyalult tök (tisztított mennyiség)
  • 10 dkg sárgarépa
  • 1 szál újhagyma
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 1 csokor friss koriander
  • 3 evőkanál halszósz
  • 1,5 evőkanál citromlé
  • 3 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál csípős chiliszósz
  • 1 marék sótlan, pörkölt mogyoró
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg királyrák
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉS

A tököt, amennyiben nem gyalultan veszed, hámozd meg, kanállal kapard ki a magházát, majd vágd fel nagyobb darabokra és egy szeletelőn gyaluld vékonyra, majd késsel csíkozd fel. Ugyanígy járj el a sárgarépával is, majd a kettőt keverd össze. Add hozzá a vékony csíkokra vágott újhagymát és a cikkekre vágott koktélparadicsomokat is.

Az öntethez a halszósz a citromlével, a cukorral és a chiliszósszal keverd simára, öntsd a zöldségeket és hagyd állni negyed órát.

Közben az olajat hevítsd fel egy serpenyőben, add hozzá a szezámolajat is, majd ha már forró, tedd bele az apróra vágott fokhagymát és pirítsd pár percig. Ha a fokhagyma kezd barnulni, tedd rá a megtisztított rákokat, majd mindkét oldalát pirítsd pár percig.

A marinált zöldségekhez keverd hozzá az apróra vágott koriandert, majd szórd meg a durvára aprított mogyoróval és a megpirított rákokkal együtt tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...