A barnított vajat emlegettem már nektek korábban is, de még nem írtam le, pontosan hogyan is készül és mire jó. Nos, a vaj megbarnítása nem jelent, mást, minthogy felolvasztás után, hagyni kell még a tűzön tovább melegedni, amíg szép, mélybarna nem lesz a színe és mogyorós az illata. Ettől a vaj íze megváltozik, egy kellemesen karamellizált, mély, kicsit diós karaktert kap, ami már önmagában is ízesíti a piskótát, sokkal finomabb lesz tőle. A barnítás következtében megjelennek az alján apró barna szemcsék is, ezzel nem kell törődnöd, mert leülepszik, illetve átszűrve használjuk fel.
Miközben készíted, arra figyelj, hogy közepes lángot használj és amit elült a hab a tetejéről, résen kell lenned, hogy ne égesd meg. Látni fogod, amikor aranyló színre vált át és érzed is az illatán, hogy elkészült. Utána érdemes picit félretenni, mert így még túl forró és ha egyből a robotgépbe öntöd, könnyen “megfőzheti a sütitésztát”, szóval csak óvatosan bánj vele. Plusz olyan ételekhez érdemes használni, amihez olvasztott vaj szükséges. Ezért is mutatom most ezt a lusta piskótát, mert ebben is olvasztva használom a vajat, de mehetne akár palacsintára vagy gofriba is.
A mascerponekrémnél új felfedezésem, hogy bővel elég mindent csak a robotgép keverőtáljába mérni, aztán egyben kikeverni. Így is szép kemény hab lesz a végeredmény!
A recept elkészítéséhez a KENWOOD kMix konyhai robotgépet használtam.