Fügetorta barnított vajas piskótával

írta Kárai Dávid

A barnított vajat emlegettem már nektek korábban is, de még nem írtam le, pontosan hogyan is készül és mire jó.  Nos, a vaj megbarnítása nem jelent, mást, minthogy felolvasztás után, hagyni kell még a tűzön tovább melegedni, amíg szép, mélybarna nem lesz a színe és mogyorós az illata. Ettől a vaj íze megváltozik, egy kellemesen karamellizált, mély, kicsit diós karaktert kap, ami már önmagában is ízesíti a piskótát, sokkal finomabb lesz tőle. A barnítás következtében megjelennek az alján apró barna szemcsék is, ezzel nem kell törődnöd, mert leülepszik, illetve átszűrve használjuk fel. 

Miközben készíted, arra figyelj, hogy közepes lángot használj és amit elült a hab a tetejéről, résen kell lenned, hogy ne égesd meg. Látni fogod, amikor aranyló színre vált át és érzed is az illatán, hogy elkészült. Utána érdemes picit félretenni, mert így még túl forró és ha egyből a robotgépbe öntöd, könnyen “megfőzheti a sütitésztát”, szóval csak óvatosan bánj vele. Plusz olyan ételekhez érdemes használni, amihez olvasztott vaj szükséges. Ezért is mutatom most ezt a lusta piskótát, mert ebben is olvasztva használom a vajat, de mehetne akár palacsintára vagy gofriba is.

A mascerponekrémnél új felfedezésem, hogy bővel elég mindent csak a robotgép keverőtáljába mérni, aztán egyben kikeverni. Így is szép kemény hab lesz a végeredmény!

A recept elkészítéséhez a KENWOOD kMix konyhai robotgépet használtam.

Fügetorta barnított vajas piskótával

A barnított vajat emlegettem már nektek korábban is, de még nem írtam le, pontosan hogyan is készül és mire jó.  Nos, a… Receptek Fügetorta barnított vajas piskótával European Nyomtatás
Adag: 20 centis tortaforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A piskótához:

  • 14 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál rum
  • 17,5 dkg vaj

A krémhez:

  • 25 dkg macarpone
  • 1,5 dl habtejszín
  • 2 evőkanál méz

A tálaláshoz:

  • 6 db friss füge
  • 5 dkg pisztácia
  • 2 evőkanál méz

ELKÉSZÍTÉS

A piskótához vajat egy kisebb edényben, közepes lángon kezdd el megolvasztani, majd addig melegítsd tovább, amíg szép barna árnyalatot nem kap és mogyorós illata lesz. Ekkor tedd félre és hagyd pár percet hűlni, majd szűrd át.

A lisztet, a sütőport és a sót szitáld egy tálba. A tojásokat robotgéppel keverd habosra, majd add hozzá a cukrot és verd fehéredésig. Ezután keverd bele a rumot, majd felváltva mehet hozzá a liszt és a barnított vaj: először a liszt fele, keverd simára, majd mehet bele a vaj fele, ismét keverd simára, aztán a maradék liszt és végül a maradék vaj.

Egy 20 centis tortaforma alját béleld ki sütőpapírral, a szélét pedig alaposan vajazd ki. A tésztát öntsd bele az előkészített tortaformába és 175 fokon 40 perc alatt süsd készre. Mielőtt kivennéd a sütőből, tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez minden hozzávalót mérj a robotgépbe, majd közepes fokozaton addig dolgozd, amíg kemény habot nem kapsz.

A kihűlt piskóta tetejét levághatod egyenesre, de a krémmel szépen el lehet tűntetni a puklit. Kendd meg a torta tetejét a krémmel, majd a karikára vágott fügével rakd ki a tetejét.

Szórd meg apróra tört pisztáciával és tálalásnál locsold meg mézzel.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...