Croque madame melegszendvics

írta Kárai Dávid

Két szelet kovászos kenyér között egy adag fűszeres besamelszósz, sonka és jófajta, érlelet sajt, mindes sütőben egybe sütve és tojással megkoronázva. Szerintem ennyiből már érted is, miért ez a kedvenc francia melegszendvicsem, szóval itt volt az ideje, hogy végre felkerüljön a receptje ide!

Az én újításom a “klasszikus” recepthez képest, a besamel előfűszerezése, mert az csinálom, hogy a mártáshoz használt tejet összefőzöm ízesítőkkel: kis kakukkfű, egy kanál mustár, csipetnyi szerecsendió, egy megroppantott fokhagyma, babérlevél. Szerintem nagyon jót tesz neki és ha van időd, akkor a felmelegített tejet hagyd állni egy kicsit, hogy az aromák kioldódjanak és a fűszerek minden ízt átadjanak neki.

Sajtból érdemes érettet, keményet, jól reszelhetőt választani, mert bár nem kell belőle nagy mennyiség, mégis sokat hozzáad. Én legtöbbször Comté vagy Gruyère sajtból készítem.

A tojást most ropogósra sütöttem, legalábbis az alját, a sárgája nálam maradt folyós, hogy legyen mibe tunkolni a szendvicsfalatokat. Persze lehet készíteni tojás nélkül is, akkor lesz belőle croque monsieur.

Jól passzol hozzá egy adag friss zöldsaláta vagy savanyúság is. Én szeretem savanyú uborkával enni, jól ellensúlyozza a szendvics tartalmas hozzávalóit. Elég tartalmas egy szendvics ez, szóval inkább egy brunchra vagy vacsorára ajánlom, egy hideg búzasör társaságában.

A bejegyzést a 1664 Blanc támogatta.

Croque madame szendvics

Két szelet kovászos kenyér között egy adag fűszeres besamelszósz, sonka és jófajta, érlelet sajt, mindes sütőben egybe sütve és tojással megkoronázva. Szerintem… Receptek Croque madame melegszendvics European Nyomtatás
Adag: 2 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A besamelhez:

  • 2 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csipetnyi reszelt szerecsendió
  • 3 dkg vaj
  • 1½ evőkanál finomliszt
  • só, bors

A szendvicsekhez:

  • 4 szelet kenyér
  • 50 g szeletelt sonka
  • 5 dkg Comté, Gruyère vagy más érett sajt
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál olívaolaj
    só és fekete bors, ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

A tejet öntsd egy kisebb edénybe, majd add hozzá a megroppantott fokhagmyát, babérlevelet, mustárt, szerecsendiót. Melegítsd forrásponting, majd zárd el alatt a lángot és hagyd 5-10 percet állni.

A vajat egy másik edényben olvaszd meg, majd amikor már kezd habzani, add hozzá a lisztet és gyors mozdulattokkal keverd el benne. Öntsd fel az előzőleg elkészített, átszűrt tejjel, keverd simára és további folyamatos keverés mellett addig főzd, amíg be nem sűrűsödik.

A szendvicsek összeállításához kenj meg egy-egy szelet kenyeret a mártással, erre mehet a sonka, reszelt sajt, majd egy újabb szelet kenyér. Ennek a tetejére is a mártás és egy adag reszelt sajt. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készül el.

Amíg a szendvics a sütőben, addig elkészítheted hozzá a tojásokat is. Ehhez egy serpenyőt hevíts fel jó forróra, majd öntsd bele az olajat és óvatosan üsd bele a tojásokat. Ha elég forró a serpenyő, akkor az alja egyből sülni és pirulni kezd. Ha már szép aranybarna a tükörtojások alja, de a sárgája még folyós, akkor el is készült. A megsült szendvicsek tetejére helyezve tálalhatod is!

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...