
Két szelet kovászos kenyér között egy adag fűszeres besamelszósz, sonka és jófajta, érlelet sajt, mindes sütőben egybe sütve és tojással megkoronázva. Szerintem ennyiből már érted is, miért ez a kedvenc francia melegszendvicsem, szóval itt volt az ideje, hogy végre felkerüljön a receptje ide!
Az én újításom a “klasszikus” recepthez képest, a besamel előfűszerezése, mert az csinálom, hogy a mártáshoz használt tejet összefőzöm ízesítőkkel: kis kakukkfű, egy kanál mustár, csipetnyi szerecsendió, egy megroppantott fokhagyma, babérlevél. Szerintem nagyon jót tesz neki és ha van időd, akkor a felmelegített tejet hagyd állni egy kicsit, hogy az aromák kioldódjanak és a fűszerek minden ízt átadjanak neki.
Sajtból érdemes érettet, keményet, jól reszelhetőt választani, mert bár nem kell belőle nagy mennyiség, mégis sokat hozzáad. Én legtöbbször Comté vagy Gruyère sajtból készítem.
A tojást most ropogósra sütöttem, legalábbis az alját, a sárgája nálam maradt folyós, hogy legyen mibe tunkolni a szendvicsfalatokat. Persze lehet készíteni tojás nélkül is, akkor lesz belőle croque monsieur.
Jól passzol hozzá egy adag friss zöldsaláta vagy savanyúság is. Én szeretem savanyú uborkával enni, jól ellensúlyozza a szendvics tartalmas hozzávalóit. Elég tartalmas egy szendvics ez, szóval inkább egy brunchra vagy vacsorára ajánlom, egy hideg búzasör társaságában.
A bejegyzést a 1664 Blanc támogatta.