Paradicsomos-pisztáciás spagetti

írta Kárai Dávid

Az a szerencse, hogy a paradicsomos tészta műfajában mindig lehet újat és izgalmasat találni, pláne ilyenkor, amikor csúcson van a friss, lédús paradicsomok szezonja. 

Korábban már mutattam nektek egy konfitált verziót, illetve az egyik legnépszerűbb recept a blogon a fetával egybesült változat. Most egy viszont egy nagyon friss, könnyű és üde verziót szeretnék megmutatni, amit tényleg annyi idő összedobni, amennyi alatt megfő hozzá a tészta.

A recept okossága a szószban rejlik, hiszen a vaj és a paradicsomlé emulziója adja az alapját, ez van továbbgazdagítva sajttal és a tészta főzővizével, hogy aztán egy selymes köntös kerekedjen a spagettik köré. Az ízesítő még egy kanál frissen tört pisztácia és tényleg ez a pár hozzávaló elég is ahhoz, hogy egy pillanatra Olaszországban érezze magát az ember.

A legjobb ha jó érett és többféle paradicsomot használsz hozzá, hiszen mindegyik fajtának más-más az édességi foka, a savassága és a létartalma is. 

A bejegyzést a Lurpak támogatta.

Pisztáciás-paradicsomos spagetti

Az a szerencse, hogy a paradicsomos tészta műfajában mindig lehet újat és izgalmasat találni, pláne ilyenkor, amikor csúcson van a friss, lédús… Receptek Paradicsomos-pisztáciás spagetti European Nyomtatás
Adag: 2 Előkészületi idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 30 g pisztácia
  • 25 dkg spagetti tészta
  • 25-30 dkg érett paradicsom
  • 1 nagy csipet só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 evőkanál hideg vaj
  • 1 citrom héja és 2 evőkanál a levéből
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 0,5 dl főzővíz
  • 1 csokor friss petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

A hámozott pisztáciát aprítógépben vagy mozsárban törd össze és tedd félre.

A spagettit a csomagoláson található utasítások szerinte kezdd el kifőzni.

A paradicsomokat falatnyi darabokra aprítsd fel (ha koktélparadicsomot használsz, elég csak felezni), tedd bele a szűrőbe, a szűrőt helyezd egy tál felé, hogy a kicsepegő levét fel tudd fogni. Alaposan sózd meg a paradicsomokat, keverd át és hagy állni, amíg kifő a tészta.

Közben az olajat egy serpenyőben hevítsd fel, majd pirítsd meg rajta az apróra vágott fokhagymát és reszeld hozzá a citrom héját is.

A citrom levéből adj két evőkanállal a paradicsom lecsepegett levéhez, majd öntsd rá a fokhagymára és dobd bele a hideg vajat is. Ahogy a vaj elolvad benne, szépen elkezd besűrűsödni a mártás. Ekkor mehet hozzá a lecsepegtetett spagetti, a paradicsom, majd keverd össze. Szórd bele a reszelt sajtot, adj hozzá egy keveset a tészta főzővizéből és addig keverd, amíg a tésztát szépen körbeöleli a szósz.

Ha kész, szedd tányérokba és szórd meg a pisztáciával, valamint az aprított petrezselyemmel.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...