Egyszerű szilvatorta

írta Kárai Dávid

Nemrég csináltam egy klasszikus, főzött fügefagyit, amiben az volt a trükk, hogy a karamellizált fügéket tokaji aszúval főztem össze és így forgattam a fagyiban. Hamarosan feltöltöm a receptjét (csak újra meg kell csinálnom, hogy lefotózzam, mert megettük mindet), előtte viszont mutatom ezt a szuperegyszerű szilvatortát, amibe, ha már megmaradt egy kevés az aszúból, akkor szintén löttyintettem egy keveset.

Az bor itt igazi fűszerként működik, mert annyira ízes és koncentrált. Ha nem akarsz ehhez egy üveg aszút vagy más, desszertbort használni, akkor simán csak vaníliakivonattal ízesítsd. A piskótája nagyon egyszerű, ami a benne lévő, kevés darált diótól még 2-3 nap után is puha marad, nem szárad ki, az enyhén sós vajat pedig én szeretem az édességekhez is használni, mert a sótól jobban kijönnek az ízek.

És az utolsó és egyben legjobb dolog ebben a tortában, hogy a sütés vége előtt 5 perccel meg kell szórni a tetejét fahéjas cukorral, rádobni pár kocka hideg vajat, visszatolni a sütőbe, így a tetején egy ropogós, fahéjas karamellréteg lesz. Olyan, mint egy kürtőskalács.

A szilvaszemeket én ugyan elfelejtettem a lisztben megforgatni, így lesüllyedtek az aljára, de te ezt a lépést ne hagyd ki! Elég csak egy-két evőkanál hozzá, hogy szépen rétegezve megmaradjanak a sütiben.

A bejegyzést a Lurpak támogatta.

Egyszerű szilvatorta

Nemrég csináltam egy klasszikus, főzött fügefagyit, amiben az volt a trükk, hogy a karamellizált fügéket tokaji aszúval főztem össze és így forgattam… Receptek Egyszerű szilvatorta European Nyomtatás
Adag: 20 centis tortaforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tortához:

  • 16 dkg puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál tokaji aszú (vagy 1 teáskanál vaníliakivonat)
  • 3 egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 50 dkg szilva
  • 2 evőkanál liszt, a szilvához

A tetejére:

  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 5 dkg hideg vaj

ELKÉSZÍTÉS

A puha vajat a cukorral és a citrom héjával 2-3 perc alatt keverd habosra. Add hozzá az aszút, majd egyenként a tojásokat és a tojások sárgáját. Közben az edény oldalára tapadt vajat spatulával kapard le.

A lisztet keverd el a darált dióval és a sütőporral, majd keverd a masszához.

Egy 20 centis tortaformát vajazz ki, az alját béleld ki sütőpapírral. A tésztát oszd két részre, a felét öntsd a formában. A megmosott szilvákat vágd félbe, forgasd össze a liszttel, majd a gyümölcs felével rakd ki a tésztát. Jöhet rá a másik adag tészta, a tetejére pedig a maradék szilva. 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt süsd meg.

Amikor már szinte kész, keverd el a tetejére szánt cukrot a fahéjjal, majd szórd meg vele a tortát. A kockára vágott hideg vajat oszlasd el rajta, majd tedd vissza a sütőbe pár percre, amíg rá nem karamellizálódik.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...