Nemrég csináltam egy klasszikus, főzött fügefagyit, amiben az volt a trükk, hogy a karamellizált fügéket tokaji aszúval főztem össze és így forgattam a fagyiban. Hamarosan feltöltöm a receptjét (csak újra meg kell csinálnom, hogy lefotózzam, mert megettük mindet), előtte viszont mutatom ezt a szuperegyszerű szilvatortát, amibe, ha már megmaradt egy kevés az aszúból, akkor szintén löttyintettem egy keveset.
Az bor itt igazi fűszerként működik, mert annyira ízes és koncentrált. Ha nem akarsz ehhez egy üveg aszút vagy más, desszertbort használni, akkor simán csak vaníliakivonattal ízesítsd. A piskótája nagyon egyszerű, ami a benne lévő, kevés darált diótól még 2-3 nap után is puha marad, nem szárad ki, az enyhén sós vajat pedig én szeretem az édességekhez is használni, mert a sótól jobban kijönnek az ízek.
És az utolsó és egyben legjobb dolog ebben a tortában, hogy a sütés vége előtt 5 perccel meg kell szórni a tetejét fahéjas cukorral, rádobni pár kocka hideg vajat, visszatolni a sütőbe, így a tetején egy ropogós, fahéjas karamellréteg lesz. Olyan, mint egy kürtőskalács.
A szilvaszemeket én ugyan elfelejtettem a lisztben megforgatni, így lesüllyedtek az aljára, de te ezt a lépést ne hagyd ki! Elég csak egy-két evőkanál hozzá, hogy szépen rétegezve megmaradjanak a sütiben.
A bejegyzést a Lurpak támogatta.