Házi édes-savanyú csirke

írta Kárai Dávid

Itt a házi édes-savanyú csirke receptje! Mert igen, szerintem a legtöbbünknek az üveges mártásokból ismerős ez az étel, pedig nem sokkal bonyolultabb, ha magunk készítjük. Konkrétan csak össze kell turmixolni a szósz alapanyagit és kész. Az édes ízért nálam a gyümölcs, a mangó felel és ha jó érett volt, akkor plusz cukrot sem kell hozzáadni.

Ecetből én mindig természetes erjesztésű fehérbor- vagy almaecetet használok. Ez nem csak azért fontos, mert ízében sokkal harmonikusabb, hanem mert nem is azonos mennyiség kell belőle, mint a zöld flakonos ecetsavból. Arra bíztatok mindenkit, hogy főzéshez ne ez utóbbit használja, hanem igazi erjesztett eceteket. Ég és föld a különbség.

Az édes-savanyú csirkét én bébikukoricával vagy cukorborsóval szeretem a legjobban, de mehet bele akár cukkini, bambuszrügy vagy más friss, szezonális zöldség, de akár az ázsiai fagyasztott zöldségmixek is jól muzsikálnak az ételben. Utána már csak egy adag főtt rizs kell a tányérra és kész is van a ripsz-ropsz vacsora.

Házi édes-svanyú csirke

Itt a házi édes-savanyú csirke receptje! Mert igen, szerintem a legtöbbünknek az üveges mártásokból ismerős ez az étel, pedig nem sokkal bonyolultabb,… Receptek Házi édes-savanyú csirke távol-keleti Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 2 db mangó
  • 7 dkg sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • chili ízlés szerint
  • hüvelykujjnyi gyömbér
  • 40 dkg bébikukorica
  • 2 db kápia- vagy kaliforniai paprika
  • 50 dkg csirkemell
  • 2 csapott evőkanál keményítő
  • 2 evőkanál szezámmag a tálaláshoz
  • 2 db újhagyma zöldje a tálaláshoz
  • főtt rizs a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS

A mangót vágd félbe és kapard ki a húsát. Add hozzá a sűrített paradicsomot, az ecetet a mézet és a szójaszószt, majd az egészet alaposan turmixold össze és tedd félre.

Az olajat egy wokban vagy nagyobb serpenyőben kezdd el felmelegíteni, majd pirítsd meg rajta a csíkokra vágott csirkemellet. Sózd, borsozd és ha kész, szedd ki és tedd félre. Ugyanebben a serpenyőben pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát. (Ha szükséges, az olajat pótold.) Add hozzá a chilit és a gyömbért, pirítsd egy-két percig, majd mehet rá a bébikukorica és a felszeletelt paprika. Addig pirítsd, amíg meg nem puhul és barnulni nem kezd. Ekkor finoman sózd meg, majd jöhet bele az előzőleg megpirított csirke és öntsd rá a szósz. A keményítőt 2 dl hideg vízben keverd el, majd öntsd a serpenyőben és alaposan keverd el. Az egészet forrald fel és ha bugyogni kezd, alacsony lángon főzd 10 percig. Kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd tovább cukorral, ecettel vagy sóval.

Szezámmaggal és aprított újhagymával megszórva, főtt rizs társaságában tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...