Hófehér kókusztorta

írta Kárai Dávid

Semmi kétség, hogy ezt a tortát eredetileg a dekoráció miatt készítettem el, végül aztán annyira jól sikerült a kókuszos krémmel együtt, hogy ez itt már a második körös sütés.

Nincs benne túl sok trükk: egy egyszerű hattojásos piskóta, és egy főzött kókuszkrém vajjal kikeverve. Valójában egy átalakított hólabda, ami annyira finom, hogy én egy szeletnél sosem tudok megállni, úgyhogy ennek is a felé inkább elajándékozom majd… Az ünnepi asztal igazi ékessége lehet, mert a kókuszos bevonattal iszonyú elegáns, téli és dekoratív is egyben. Szerintem kezdők is simán nekivághatnak, mert valóban nem bonyolult összerakni!

Semmi kétség, hogy ezt a tortát eredetileg a dekoráció miatt készítettem el, végül aztán annyira jól sikerült a kókuszos krémmel együtt, hogy… Receptek Hófehér kókusztorta European Nyomtatás
Adag: 20 cm-es tortaforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 5 dl kókuszital (nem kókusztej, hanem ital, én Alprot használtam)
  • 8,5 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 15 dkg vaj

A díszítéshez:

  • 10 dkg kókuszreszelék

ELKÉSZÍTÉS

Mielőtt nekilátsz, ellenőrizd a formád méretét! Én egy kisebb fajta, 20 centis formát használtam, a normál tortaformák 22-23 centisek. Ha te ilyennel dolgozol, akkor majd ne három, hanem csak kétfelé vágd a torát és úgy töltsd meg!

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és a sárgájákat a cukor egyharmad részével fehéredésig keverjük. Ez legalább 5-6 percet jelent, amíg jó habos nem lesz és tényleg halványsárgára átvált a színe. A tojásfehérjét felverjük 70%-ig, azaz lágy hab legyen. Ezt érdemes nem a legerősebb fokozaton kivitelezni, mert könnyű túlverni a tojást. Utána adjuk hozzá a maradék cukrot, ezt is két részletben: megvárjuk hogy az első adag cukrot felvegye a tojás, és 1-2 perc után mehet hozzá a maradék. A tojásfehérjehab negyedét óvatosan a sárgájába keverjük, majd most az egész tojássárgájás habot a fehérjehabba forgatjuk óvatos mozdulatokkal. A lisztet a sóval együtt beleszitáljuk a tojáshoz és szintén óvatos, nagy mozdulatokkal simára keverjük a tésztát. Arra ügyeljünk, hogy könnyen ott marad a tál közepén egy lisztcsomó, ezt is keverjük el. Sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük (az oldalát ki lehet vajazni, de én ha megsült, egy éles késsel inkább körbevágom, ami a karika peremén körbefuttatok).  175 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivennénk, tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e.

Ezalatt elkészítjük a krémet. Ehhez először a kókuszitalt a liszttel, a cukorral és egy csipet sóval simára keverjük, majd közepes lángon folyamatos keverés mellett jó sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött lehúzzuk, hozzákeverjük a vaníliakivonatot és ha biztosra akarunk menni, egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy ne maradjanak benne csomók. Ha ez megvan, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ha lehűlt belekeverjük a puha vajat és tegyük hűtőbe legalább fél órára, ahol egy picit megdermed és könnyebb lesz megtölteni vele a tortát.

A megsült piskótát kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni, majd kivesszük a formából és három egyenlő részre vágjuk.  A krémet három részre osztjuk: az egyharmadát az első lapra, a második harmadot a másik lapra, az utolsó adagot pedig a tetejére és az oldalára kenjük. Legvégül kókuszreszelékkel alaposan bepanírozzuk, azaz finoman, de határozottan körbeszórjuk.

Jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a kész torta a hűtőben, mert így kicsit magába szívja a piskóta a krémet, illetve könnyebben szeletelhető lesz.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...