Karamellel töltött keksz (alfajores)

írta Kárai Dávid

Ezzel a keksszel (személyesen) Peruban találkoztam először, de egész Dél-Amerikában elég népszerű. Nincs ezen mit csodálkozni: karamellkérmmel töltött kekszlapok egymásra ragasztva. Tulajdonképpen egy omlós tészta kell hozzá és a boltban is kapható dulce de leche, ami egy sűrített tejből készített karamell. Ezt egyébként legkönnyebben a Spar-ban lehet beszerzni, nekik van belőle sajátmárkás, avagy otthon is elő lehet állítani úgy, hogy egy konzerv sűrített tejet egy edény vízben kell gyöngyözve három órán át főzni. Persze bármilyen karamellel isteni lesz!

Ezzel a keksszel (személyesen) Peruban találkoztam először, de egész Dél-Amerikában elég népszerű. Nincs ezen mit csodálkozni: karamellkérmmel töltött kekszlapok egymásra ragasztva. Tulajdonképpen… Desszert Karamellel töltött keksz (alfajores) European Nyomtatás
Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 6,5 dkg porcukor
  • 30 ml habtejszín (vagy tej)
  • 1 tojássárgája
  • 25 dkg  karamellkrém (dulce de leche)

ELKÉSZÍTÉS

  1. A tésztához a lisztet egy keverőtálba tesszük és hozzáadjuk az apró darabokra vágott, hideg vajat. Vagy géppel, vagy kézzel gyorsan eldolgozzuk. (Én szeretem gépben csinálni, mert így kevésbé melegszik fel a vaj.)
  2. Ezután beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a sót és jó alaposan eldolgozzuk benne. 
  3. A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját, hozzáadjuk a lisztes keverékhez és addig dolgozzuk tovább a tésztát, amíg össze nem áll. 
  4. Ezután fóliába csomagoljuk és hűbőben pihentetjük legalább fél órát.
  5. A pihentetett tésztát vékonyan lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk.
  6. 175 fokon 10-12 perc elég is neki. Nem kell hogy nagyon megpiruljanak, elég ha csak megszilárdulnak a kekszek. Ha kész, kivesszük és hagyjuk kicsit hűlni.
  7. Eztán a kekszek felét megkenjük a karamellkrémmel, rápakoljuk a tetőket és porcukorral megszórjuk. Különöset jót tesz neki, ha pár órát állni hagyjuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...