Elég sokat kísérleteztem, hogy elővarázsoljam azokat az ízek, ahogy a kedvenc büfémben is készítik, de aztán meglett a recept és én már évek óta így főzöm. A húst érdemes körbepirítani és csak úgy adni a fűszeres mártáshoz, aminek az a titka, hogy be kell állítani az édes és a savanyú ízeket a végén mézzel és citrommal. Lepénykenyérrel bekuckózva tunkolva egy nagy tál illatos boldogság ez.
HOZZÁVALÓK
A húshoz:
- 3 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
- 1.5 teáskanál pirospaprika (lehet kicsi csípős is)
- 1 teáskanál só
- 1.5 teáskanál koriandermag
- 1.5 teáskanál római kömény
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál csicseriborsóliszt (vagy sima liszt)
- 4 evőkanál görög joghurt
- 70 dkg csirkecombbfilé
A mártáshoz:
- 7 dkg vaj
- 1 evőkanál kókuszolaj (vagy napraforgóolaj)
- ½ rúd fahéjrúd
- 6 db zöld kardamom
- 5 db szegfűszeg
- 1 teáskanál görögszéna
- 2 teáskanál garam masala
- 2 cm-es gyömbér lereszelve
- chili ízlés szerint
- 2 vöröshagyma
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 2 dl habtejszín
- 1 evőkanál méz
- ½ citrom leve
- só
A tálaláshoz:
- 1 csokor friss koriander
- rizs vagy lepénykenyér
ELKÉSZÍTÉS
1. A húsok pácolásához az összes alapanyagot keverd simára, majd forgasd össze a nagyobb kockára vágott hússal. Legalább fél órát hagyd pácolódni, de ha egy egész éjszakára beteszed a hűtőbe, még finomabb lesz.
2. Az olajat egy serpenyőben forrósítsd fel, majd a pihentetett húsokat több adagban pirítsd át benne. Nem kell teljesen átsülnie, csak körben megpirulnia. (A másik verzió, hogy nyársra tűzve, egy kisebb tepsire fekteted őket, úgy, hogy a nyársak két vége a tepsi peremén fekszik, kvázi fellógatva, így körbe tudja járni a forró levegő és mindenhol megpirul. 200 fokos sütőben 20 perc kell ehhez.)
3. A mártáshoz a kókuszolajat a vajjal együtt egy nagyobb edényben forrósítsd fel és add hozzá a fűszereket, a gyömbért és ha használsz, akkor a chilit. Néhány percig pirítsd, amíg illatozni nem kezd, majd mehet hozzá az apróra vágott hagyma. 7-8 perc alatt, közepes lángon párold üvegesre, majd tedd bele a fűszerpaprikát, keverd át és add hozzá a sűrített paradicsomot. Pirítsd pár percig, végül öntsd fel a tejszínnel. Adj hozzá még 1 deci vizet, sózd meg és keverd simára.
10-15 percig kell rotyogtatnod, majd beállítani az ízeket mézzel és citromlével, hogy kellemes édes és picit savanykás legyen.
4. Keverd hozzá az előzőleg megsütött húst, főzd még 5-10 percig, majd friss korianderrel megszórva, rizzsel vagy lepénykenyérrel tálalhatod is.