Sültcékla-saláta tahinis joghurttal

írta Kárai Dávid

Ezek a színek! Azt ugye már régóta vallom, hogy sütve (majdnem) minden zöldség finomabb, ez a céklára különösen igaz. Mindig nagyobb adagot készítek, mert hűtőben egy hétig simán elvan és elképesztően könnyű belőle színes salátákat, ötletes köreteket rittyenteni. Alapesetben fóliába csomagolva, 200 fokon sütöm. A fólia azért kell, mert így a saját gőzében puhul, illetve a másik nagy előnye, hogy a héját is könnyű utána leszedni. Szeretek kisebbekkel dolgozni, mert ezek zsengébbek és gyorsabban meg is puhulnak. 

A Kristinus csapattal pedig elkezdtünk egy közös munkát és a következő pár hónapban sok olyan recepttel és inspirációval készülünk, amik a boraikhoz jól passzolnak. Nekem nagyon szimpatikus az a filozófia, amivel a borokat készítik és gondozzák. Egy modern farmot szeretnének létrehozni a Balatonnál, biodinamikus gazdálkodással, fenntartható szemlélettel. Ezek az értékek a jövőben egyre fontosabbak lesznek és azt látom, szép lassan az én konyhám is átalakul, mert az étkezés az egyik olyan terület, ahol sokat tehetünk.

Most rögtön egy különlegességet mutatok nektek, mert ehhez a salátához a ő saját, Kristinus borecetetüket használtam. Szép gyümölcsös, kellemesen savanykás és nagyon jól megy a céklához. Én vegyesen használtam vörös és sárga fajtát, amit érdemes két külön tálban pácolni, máskülönben a vörös cékla elszínezi a sárgát is. Ez utóbbinak egyébként kicsit gyümölcsösebb íze van a hagyományosnál, így ha piacon láttok ilyet, érdemes kipróbálni és megkóstolni.

A tálalásnál szórhattok rá gránátalmamagot vagy homoktövis-bogyókat is. A joghurttal összekeverve is tálalhatjátok, akár főételek mellé más körettel együtt.

#reklám

Sültcékla-saláta tahinis joghurttal

Ezek a színek! Azt ugye már régóta vallom, hogy sütve (majdnem) minden zöldség finomabb, ez a céklára különösen igaz. Mindig nagyobb adagot… Receptek Sültcékla-saláta tahinis joghurttal European Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A céklasalátához:

  • 30 dkg cékla
  • 1 fej lilahagyma
  • 4 evőkanál vörösborecet
  • 2 teáskanál porcukor
  • ½ teáskanál só
  • 2 evőkanál szőlőmagolaj (vagy olívaolaj)
  • ½ teáskanál őrölt koriandermag
  • bors

A joghurthoz:

  • 15 dkg krémes joghurt
  • 2 evőkanál tahini
  • pár csepp citromlé
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 marék aprított mogyoró vagy dió

ELKÉSZÍTÉS

1. A céklákat alaposan mosd meg, majd egyesével csomagold őket fóliába. Tedd egy tepsire, majd mehet is a 200 fokos sütőbe. Mérettől függően addig kell sütnöd, amíg meg nem puhulnak. A kisebbeknél egy 35-40 perc, de ha nagy céklákkal dolgozol, másfél óra is lehet. Egy hústűt bátran szúrj bele ahhoz, hogy ellenőrizd, átsültek-e. Ha könnyen belemegy, akkor jó lesz. Ha elkészült, vedd ki, óvatosan csomagold ki őket és hagyd 10 percet hűlni, majd hámozd meg és vágd nagyobb darabokra őket.

2. A lilahagymát hámozd meg és vágd vékony félkarikákra és keverd össze a céklával.

3. Az öntethez az ecetet keverd simára a porcukorral, sóval és kevés őrölt koriandermaggal. Az egészet öntsd a céklás-hagymás keverékre, forgasd össze, majd hagy állni hús percet. Ha különböző színű céklákkal dolgozol, akkor mindegyiket külön tálban pácold, hogy ne fogják össze egymást és csak tálalás előtt keverd össze őket.

4. A joghurtot keverd simára a többi hozzávalóval, majd kendd el a tányérok alján. A bepácolt céklát locsold meg olajjal, keverd át és halmozd a joghurtra. A tetejét szórd meg aprított petrezselyemmel és pirított mogyoróval.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...