Ezek a színek! Azt ugye már régóta vallom, hogy sütve (majdnem) minden zöldség finomabb, ez a céklára különösen igaz. Mindig nagyobb adagot készítek, mert hűtőben egy hétig simán elvan és elképesztően könnyű belőle színes salátákat, ötletes köreteket rittyenteni. Alapesetben fóliába csomagolva, 200 fokon sütöm. A fólia azért kell, mert így a saját gőzében puhul, illetve a másik nagy előnye, hogy a héját is könnyű utána leszedni. Szeretek kisebbekkel dolgozni, mert ezek zsengébbek és gyorsabban meg is puhulnak.
A Kristinus csapattal pedig elkezdtünk egy közös munkát és a következő pár hónapban sok olyan recepttel és inspirációval készülünk, amik a boraikhoz jól passzolnak. Nekem nagyon szimpatikus az a filozófia, amivel a borokat készítik és gondozzák. Egy modern farmot szeretnének létrehozni a Balatonnál, biodinamikus gazdálkodással, fenntartható szemlélettel. Ezek az értékek a jövőben egyre fontosabbak lesznek és azt látom, szép lassan az én konyhám is átalakul, mert az étkezés az egyik olyan terület, ahol sokat tehetünk.
Most rögtön egy különlegességet mutatok nektek, mert ehhez a salátához a ő saját, Kristinus borecetetüket használtam. Szép gyümölcsös, kellemesen savanykás és nagyon jól megy a céklához. Én vegyesen használtam vörös és sárga fajtát, amit érdemes két külön tálban pácolni, máskülönben a vörös cékla elszínezi a sárgát is. Ez utóbbinak egyébként kicsit gyümölcsösebb íze van a hagyományosnál, így ha piacon láttok ilyet, érdemes kipróbálni és megkóstolni.
A tálalásnál szórhattok rá gránátalmamagot vagy homoktövis-bogyókat is. A joghurttal összekeverve is tálalhatjátok, akár főételek mellé más körettel együtt.
#reklám