Édesburgonyás-gesztenyés quiche

írta Kárai Dávid

#reklám

Pár hete feltettem nektek a kérdést, hogy milyen karácsonyi receptekre vagytok a leginkább kíváncsiak. Nem volt meglepő, hogy sok sütemenyét, halas fogást és előre elkészíthető menüt kértetek, azon viszont őszintén meglepődtem, hogy milyen sokan írtátok a húsmentes recepteket. Én pedig ezt nagy örömmel teljesítem is!

Én abban hiszek, hogy nem érdemes a klasszikus karácsonyi fogásokat kell húsmentesíteni, mert persze lehet finom töltött káposztát csinálni gombából is, de sokkal több és izgalmas lehetőség van ezeken túl is! Például itt ez az ünnepi quiche, amiből garantáltan nem fog hiányozni senkinek se a hús, hiszen önmagában is elképesztően gazdag. Édesburgonya, gesztenye, dió, zsálya – csupa-csupa karácsonyi alapanyag és annyira jól működnek ebben a pitében! Csináljatok hozzá egy gyors zöldsalátát friss öntettel és kész is.

Hidegen is finom, így ebéd után is rá lehet járni. Én nem szoktam saját tésztával bajlódni, szuper vajas leveles tésztákat kapni és tudjátok, karácsonykor ahol lehet érdemes időt spórolni! 

És ha már húsmentes pite, akkor nem is passzolhatna hozzá más jobban, mint egy vegán bor a Kristinustól. Igen, én is furcsán néztem, amikor először szembe jött velem a “vegán bor” kifejezés, de képzeljétek, a borok derítéséhez (tisztításához sokszor) állati eredetű hozzávalókat használnak, például tojásfehérjét vagy zselatint. Illatos fehérbor, Parapli Chardonnay, finom citrusossággal és vajas jegyekkel, nagyon jól passzol a pitéhez.

Édesburgonyás-gesztenyés quiche

#reklám Pár hete feltettem nektek a kérdést, hogy milyen karácsonyi receptekre vagytok a leginkább kíváncsiak. Nem volt meglepő, hogy sok sütemenyét, halas… Receptek Édesburgonyás-gesztenyés quiche European Nyomtatás
Adag: 30 centis piteforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 2 dkg vaj (plusz egy kevés a forma kikenéséhez)
  • 1 csokor friss zsálya
  • 1 evőkanál olaj
  • 45 dkg édesburgonya
  • 1 csipet szerecsendió
  • só, bors
  • 1 póréhagyma
  • 10 dkg hámozott, sült gesztenye (készen kapható)
  • 5 dkg dió
  • 4 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 csomag vajas leveles tészta

ELKÉSZÍTÉS

1. A vajat egy serpenyőben olvaszd fel és amikor már habzani kezd, add hozzá a zsályaleveleket. Mindkét oldalukat pirítsd meg, majd szedd ki őket, tedd félre.

2. A serpenyőben maradt vajhoz, ha szükséges adj egy evőkanál olajat és pirítsd meg rajta a kockára vágott édesburgonyát. Sózd, borsozd és ízesítsd szerencsendióval.

3. Amikor az édesburgonya már megpuhult, akkor tedd át egy nagyobb tálba és hagyd hűlni.

4. Közben aprítsd fel a póréhagymát, a sült gesztenyét és a diót, keverd az édesburgonyához.

5. Egy kisebb edényben az egész tojásokat, a tojások sárgáját és a tejszínt keverd simára, finoman sózd meg és ha az édesburgonya már langyosra hűlt, öntsd hozzá a keveréket.

6. Egy 30 centis (tehát jó nagy) piteformát finoman vajazz ki és fektesd bele a leveles tésztát. Ha szükséges, vágd méretre és az illesztéseknél nyomkodd össze. Öntsd bele a édesburgonyás tölteléket majd 180 fokon 35-40 percig süsd amíg a tölelék teljesen meg nem szilárdul és a teteje meg nem pirul kicsit.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...