Epres tiramisu

írta Kárai Dávid

Babapiskóta van esetleg?

Sajnos nincs. Tiramisuhoz kellene?

Igen.

Miért nem viszel ebből a cantucciniből?

Valahogy így született ez az új epres tiramisu, aminek a tetején az a sült eper van, amit már többször mutattam nektek, belül meg a klasszik tiramisukrémem. Egy gyümölcskenyérformát kibéleltem frissentartó fóliával, ebbe ment egy réteg eper. A kekszek egyik oldalát kávéba mártottam, a másik oldalával lefelé raktam az eperre, hogy a levét felszívja. Erre ment egy adag krém, újra eper, cantuccini aztán a maradék krém. Hűtőben kell neki egy éjszaka, hogy szépen megdermedjen, másnap egy nagy deszkára vagy tálcára ki lehet borítani aztán mindenki kanalazhat a tányérjára.

Epres tiramisu

Babapiskóta van esetleg? Sajnos nincs. Tiramisuhoz kellene? Igen. Miért nem viszel ebből a cantucciniből? Valahogy így született ez az új epres tiramisu,… Receptek Epres tiramisu olasz Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A sült eperhez:

  • 25 dkg eper
  • 2 dkg cukor
  • ½ lime reszelt héja és leve
  • ½ vaníliarúd vagy vaníliakivonta

A tiramisuhoz:

  • 2 db L-es méretű tojás (vagy 3 kicsi)
  • 8 dkg cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 csipet só
  • 25 dkg cantuccini (olasz mandulás keksz)
  • dupla eszpresszó

ELKÉSZÍTÉS

Először a sült epret készítsd el. Ehhez a nagyobb epreket vágd félbe, a kisebbek maradhatnak egészben. Keverd össze a cukorral, a lime héjával és levével, valamint a vanília kikapart magjaival és hagyd állni 10 percig, amíg levet nem ereszt.

Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele egy rétegben az epret, majd tedd 180 fokos sütőbe fél órára. Félidőben keverd át. Akkor lesz jó, ha a gyümölcs már puha és ha a tepsi alján végighúzod a kanál hátát, a leve nem folyik össze. Vedd ki a sütőből és hagyd langyosra hűlni.

A tiramisuhoz a tojásokat válaszd szét, majd a sárgáját 5 dkg cukorral verd fel addig, amíg sűrű nem lesz és ki ne fehéredik. Keverd hozzá a mascarponét, dolgozd simára és tedd félre. A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdd el felverni, majd amikor már szép habos, de még lágy, add hozzá két részletben a maradék 3 dkg cukrot és addig verd tovább, amíg szép fényes és kemény hab nem lesz belőle. A felvert tojásfehérjehabot 2-3 részletben egy spatulával forgasd hozzá a mascarponés keverékhez.

Egy gyümölcskenyérformát bélel ki frissentartó fóliával úgy, hogy mind a négy oldalán túllógjon. az aljára tegyél egy réteg epret. A már langyos kávéba mártsd bele a kekszek egyik oldalát, majd a másik oldalával lefelé fektesd az eprekre. Erre jöhet a krém fele, a maradék eper, egy újabb kávéba mártott keksz, végül pedig a maradék krém.

Tedd legalább egy éjszakára hűtőbe, másnap pedig a tálalásnál tegyél a forma tetejére egy tálcát vagy vágódeszkát és egy határozott mozdulattal fordítsd ki a tiramisut. Húzd le róla a fóliát és már szedhetitek is tányérba.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...