Cukkinis-citromos tészta

írta Kárai Dávid

Minden évszakban van egy recept, amit betabad és sláger lesz nálunk. Ezt aztán minden héten elkészítem, amíg tart a szezon, mert megunni nem tudjuk.

Az idei nyár slágere ez a cukkinis-citromos tészta lett, amiből a héten kétszer is repetáztunk. 20 perc elkészíteni, szuper krémes a végeredmény és elég sok irányba el lehet vinni, attól függően mi van itthon. A receptnek három kulcsa van, amitől isteni lesz az étel. Az első a kapribogyó, amit nem csak úgy beledobni kell, hanem lepirítani. Ettől teljesen más íze lesz: kicsit mustáros és sokkal finomabb. 

A másik a zsenge, nyári cukkini. Én bébi cukkiniből csinálom, ezeket alaposan megmosom majd nagyon vékonyra legyalulom. Lehet zöldséghámozóval is vékonyra szeletelni egy normál méretű cukkinit, de fontos, hogy hosszú csíkok legyenek a végén belőle, mert így nem fő szét a szószban, hanem egy kellemesen roppanós állaga marad a végére is.

Végül pedig amitől igazán krémes lesz, az a tojássárgája, amit ízes reszelt sajttal kell simára keverni és befejezésként főzővízzel a tésztára önteni. Ugyanaz a technika, mintha carbonarat készítenénk, szóval itt már nem is kell főzni az ételt, elég a tojásnak az a hő, amit a forró tészta és mártás ad.

Cukkinis-citromos tészta

Minden évszakban van egy recept, amit betabad és sláger lesz nálunk. Ezt aztán minden héten elkészítem, amíg tart a szezon, mert megunni… Receptek Cukkinis-citromos tészta olasz Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 1 fej vöröshagyma (de lehet póré is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 bébi cukkini (vagy egy normál méretű)
  • 1 citrom reszelt héja
  • só, bors
  • 10 dkg tonhalkonzerv (vagy makréla, füstölt pisztráng, de ki is hagyhatod)
  • 1,5 dl száraz, fehér bor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 40 dkg spagetti (vagy bármilyen más tészta)
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál reszelt sajt (parmezán vagy más kemény sajt)
  • 1 csokor friss petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

Az olajat egy serpenyőben hevítsd fel, majd pirítsd meg rajta a lecsepegtetett kapribogyókat. Amikor már szép mustáros illata van és kezd barnulni, szűrőlapáttal vedd ki és tedd félre.

Jöhet az olajara a finomra vágott vöröshagyma, pár perc múlva az aprított fokhagyma, majd a vékonyra szeletelt cukkini.

Sózd, borsozd, majd néhány percig pirítsd tovább, hogy a cukkini kicsit puhuljon. Ezután jöhet bele a citrom finomra reszelt héja, majd tonhal fele. Keverd össze és öntsd fel a borral, add hozzá a citromlevet is, majd alacsony lángon forrald vissza.

Közben főzd ki a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint, de mielőtt leszűrnéd, tegyél félre fél decivel a főzővízből. A tojások sárgáját keverd össze a reszelt sajttal.
A kifőtt, leszűrt tésztát add a cukkinis szószhoz, alaposan keverd össze és öntsd rá a tojássárgájás keveréket és add hozzá a főzővizet is. Ekkor már elzárhatod alatta a lángot és forgasd alaposan össze, hogy egy krémes szószt kapj.

Tálalásnál szórd meg a pirított kapribogyóval, a maradék tonhallal és a friss, aprított petrezselyemmel.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...