Házi sajtos roló

írta Kárai Dávid

#reklám

Csak azt tudnám, hogy eddig miért nem sütöttem házi sajtos rolót? Ja, tudom, mert megeszem mindet egyedül! Ez is egy olyan étel, ami teljesen más magasságokba repül, ha ügyelsz a hozzávalókra. Itt például arra, hogy ízes, jó minőségű sajt és vaj legyen a töltelékben, mert ezek határozzák meg az ízét. Sajtból használj hozzá ementálit vagy maasdamer sajtot, de ha még jobbat akarsz, akkor reszelhetsz bele appenzeller, gruyère vagy comté sajtot is. 

Arra figyelj, ha elkészíted, hogy a sütőformákat vajad meg, mielőtt rátekered a tésztát, különben nem fog lejönni (tapasztalatból mondom). Illetve ha van rá lehetőség, csak fogyasztás előtt töltsd meg őket, így ropogós marad a tésztája, nem áztatja át a töltelék. 

Rolósütőt nagyobb szupermarketekben, háztartási, “kínai” boltokban könnyedén beszerezhetsz. A feltekerést érdemes úgy elkezdeni, hogy a keskenyebb végénélkezded el és így haladsz tovább. Nem muszáj az egész formára feltekerni, csinálhatsz falatnyi rolókat is, amit aztán el lehet csipegetni.

Sajtos roló

#reklám Csak azt tudnám, hogy eddig miért nem sütöttem házi sajtos rolót? Ja, tudom, mert megeszem mindet egyedül! Ez is egy olyan… Péksütemény Házi sajtos roló European Nyomtatás
Adag: 14 db Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A rolókhoz:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás a kenéshez
  • 1 evőkanál vaj a formák lekenéséhez

A töltelékhez:

  • 3 dl tejszín
  • 3 tojássárgája
  • 1 csipet őrölt fehérbors
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • 17 dkg reszelt sajt
  • 2 evőkanál liszt
  • 15 dkg puha vaj

A díszítéshez:

  • 5 dkg reszelt sajt

ELKÉSZÍTÉS

1. A leveles tésztát ha szükséges nyújtsd ki, majd másfél centis csíkokra vágd fel. A rolósütőket vékonyan puha vajjal kend körbe, majd tekerd rá a tésztacsíkokat úgy, hogy pár milliméterre fedjék egymást. Sütőpapírral bélelt tepsire fektesd, tojással kendd le a tetejét és 200 fokos sütőben 15 perc alatt pirítsd aranybarnára. Ha elkészültek, hagyd langyosra hűlni, és utána óvatos húzd le őket a sütőformákról és tedd félre.

2. A töltelékhez a tejszínt és a tojások sárgáját keverd simára, add hozzá a fehérborsot és a szerecsendiót, majd egy edényben folyamatos keverés mellett kezdd el melegíteni. Amikor gőzölög, add hozzá a liszttel összeforgatott sajtot és főzd tovább, amíg a sajt el nem olvad és a krém be nem sűrűsödik. Húzd le a tűzről, tegyél egy frissentartó fóliát közvetlenül a krém tetejére, finoman nyomkodd rá, így nem fog bebőrösödni a teteje. Várd meg amíg szobahőmérsékletűre hűl.

3. A puha, szobahőmérsékletű vajat robotgéppel 5-6 perc alatt keverd habosra, majd add hozzá a kihűlt sajtos krémet és keverd 1-2 percig, hogy könnyű habos legyen. Ha kész, tedd habzsákba, majd töltsd meg a tésztarolókat. A két végre óvatosan tapassz reszelt sajtot és már készen is van.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...