A 7 legjobb dolog, amit a friss paradicsomból készíthetsz

írta Kárai Dávid

Pár napja voltam otthon, anyukáméknál, ahol a kertben most van csúcson a friss paradicsom. Fel is pakoltak rendesen, de mivel ezek olyan fajták, amik nem tarthatóak el hosszan, ezért az elmúlt pár napban megpörgettem minden paradicsomos receptemet a konyhában.

Csináltam egy adag feta pastát, ami az elmúlt hónapok legnézettebb receptje az oldalamon. És jelentem, nem csak koktélparadicsommal, hanem bármilyen paradicsommal működik, csak ha nagyobbakat használsz, darabold fel őket. Illetve én most kevertem a végén hozzá egy adag konzerv csicseriborsót is, így spóroltunk a tésztával.

De volt hideg gazpacho, ez a “konfitált” paradicsomos tészta is, ami a képen van, csináltam paradicsomsalátát is, na meg persze szendvicsekhez is elfalatoztunk egy nagy adagot. Összeszedtem most minden paradicsomos receptet az oldalról, beraktam őket egy gyűjtésbe, hogy egyszerűbben megtaláljátok.

Főzzetek a hosszúhétvégén paradicsommal, mert olyan gyorsan lecseng a szezon, aztán bánhatjátok ha valami kimaradt!

1. PARADICSOMSALÁTA CSICSERIBORSÓVAL

Többféle, színes paradicsom, uborka, csicseriborsó, lilahagyma. Az öntet rajta olívaolaj-citrom-gránátalmaszirup, a fűszer harissza. Előre is elkészíthetitek, felvágva a zöldségeket, kikeverve az öntetet és fogyasztás előtt 5-10 perccel elég mindent összeforgatni, a legvégén mehet rá friss zöldfűszer, nálam koriander és kapor.

2. RATATOUILLE

Klasszikus kis nyári egytálétel ez, amit szeretem a rajzfilmből ismernek a legtöbben, de az elkészítésének kevesen fognak neki. Tény, hogy annyira csinosan ülnek a karikára vágott zöldségek a paradicsomos mártásban, hogy rögtön meghőköl az ember, hogy tuti egy bonyolult ételről van szó, pedig korántsem.

3. FETA PASTA

Állítólag Finnországban konkrétan elfogyott az össze feta sajt a boltokból, miután terjedni kezdett ez a recept. Nem nehéz megfejteni, mi a siker titka. Tele van csupa olyan alapanyagokkal, amit szinte mindenki szeret (sajt, paradicsom, tészta, bazsalikom), viszont egy olyan új módszerrel készül, ami eddig keveseknek jutott eszébe. A tésztaszósz kulcsa, hogy a mindent csak egy sütőformába kell dobálni, a sütőben megpirítani és utána a krémesre sült feta a paradicsom levével együtt áll össze egy krémes öntetté.

4. HŰSÍTŐ PARADICSOMLEVES FŐZÉS NÉLKÜL – GAZPACHO

A gazpachot szerintem rengetegen ismerik, mégis az a tapasztalatom, hogy nagyon kevesen készítik otthon, pedig annyira egyszerű. Tele van zöldséggel, és jéghidegen tálalva a legfinomabb. Hiába áll csupán annyiból a recept, hogy fogunk minden hozzávalót és bedobjuk a robotgépbe, majd simára turmixoljuk, mégis van benne egy kis trükk.

5. KONFITÁLT PARADICSOM

Ez tényleg az egyik legjobb dolog, ami a paradicsommal történhet! Mondom ezt azért, mert ez egy valódi alaprecept, azaz, ha egyszer elkészítettél egy nagyobb mennyiséget, akkor később nagyon sokféle módon felhasználhatod. Valamint az sem utolsó szempont, hogy elképesztő ízeket lehet kicsalogatni így a paradicsomokból. Még édesebbek, még fűszeresebbek lesznek.

6. PARADICSOMOS TÖLTÖTT ÉDESBURGONYA

Ez a paradicsomos-csicseriborsós salsával töltött édesburgonya igazi többfunkciós étel, mert készíthetitek köretnek, mondjuk egy grillpartira húsok mellé, de akár csak önmagában is egy könnyed, ámde tartalmas vacsora válhat belőle. Ja, és a legjobbat még nem is mondtam: nettó 15 perc munka van vele, a többit a sütő csinálja!

7. MÉZES-CHILIS CSIRKENYÁRS

Szép aranyszínűre kell pirítani ezeket a nyársakat, ami történhet grillen is, nekem most a sütő volt a legegyszerűbb. Ehhez egy trükk: keressünk egy kisebb tepsit, és fektessük rá a pálcikákat úgy, hogy a két végük a tepsi két oldalára támaszkodjon, kvázi „fellógatjuk a nyársakat”, így egyenletesebben átsülnek.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...